Sfântul Ilie se sărbătorește pe 20 iulie. Tradiții și obiceiuri

Sfantul Ilie

Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ilie Tesviteanul, cunoscut ca Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia, după trei ani de secetă.

Sfântul Ilie este sărbărtorit în calendarul creștin ortodox în fiecare an pe data de 20 iulie. În aceeași zi se sărbătorește și Ziua Aviației Române, iar Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul aviatorilor.

Cine a fost Sfântul Ilie

Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul Aaron) și s-a născut în urmă cu 800 de ani, înainte de Hristos în Regatul Unit de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab.

Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu să-l certe aspru pe regele Ahab și pe cei care doreau să fie păgâni.

Pedeapsa Sfântului Ilie

Observând că sfaturile nu-i sunt ascultate, Sfântul Ilie a decis să-l pedepsească pe rege și poporul lui deopotrivă.

Citește și
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă cu Andrew Tate. Îmbrăcată într-o ținută provocatoare, Babs e toată un zâmbet

„Viu este Dumnezeul puterilor, Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia stau eu, că nu va fi în anii aceștia rouă și ploaie din cer pe pământ, decât numai prin cuvântul gurii mele”, potrivit doxologia.ro.

După ce Sfântul Ilie a terminat de vorbit, cerul s-a închis, și oamenii nu au mai văzut ploaie mult timp, fapt care a produs secetă și uscăciune pământului.

Observând că regele Ahab și poporul israelian doreau în continuare să fie păgâni și îi ucideau pe credincioși, Sfântul Ilie a prelungit secetă încă doi ani.

Ulterior, Sfântul Ilie i-a spus împăratului Alb să mănânce și să bea, apoi să ia caii și să-i înhame, pentru că o să vină o ploaie mare.

Sântul Ilie, aducătorul de ploi

Sfântul Ilie s-a urcat pe muntele Carmelului, s-a pus în genunchi, cu față către pământ și s-a rugat la Dumnezeu să trimită ploaia pe pământ.

După ce Sfântul Ilie a terminat rugăciunea, cerul s-a deschis și a pornit o ploaie mare.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

Potrivit tradiției, în ajunul Sfântului Ilie, fetele tinere trebuie să se tăvălească în cânepa, pentru a visa noaptea cum le va fi sortitul.

Dacă fetele visau cânepă verde, asta însemna că se vor căsători cu un bărbat tânăr, iar dacă visau cânepa uscată, se vor căsători cu un bărbat în vârsta.

O altă tradiție spune că în noaptea de Sfântul Ilie, pentru a li se îndeplini dorințele, oamenii trebuie să se roage.

Prin rugăciune, cerurile se deschideau și dorințele oamenilor se împlineau.

În dimineața de Sfântului Ilie, oamenii trebuie să culeagă plante de leac, în special busuoic și să le ducă la biserică.

După ce plantele sunt sfințite, oamenii le dădeau foc. Se spune că cenușa de la plante se putea folosi în scopuri terapeutice.

Merele sunt un simbol al sărbătorii Sfântului Ilie

Înainte de a mâncare mere, oamenii trebuie să le ducă la biserică pentru a fi sfințite. Se spune că făcând acest lucru, pe lumea cealaltă merele vor fi din aur.

Conform tradiției poluare, dacă plouă de Sfântul Ilie, alunele vor seca, iar fructele din pomi vor face viermi.

În unele zone din țară, dacă de Sfântul Ilie este furtună, oamenii trebuie să înfigă în pământ un toiag cu mâner din metal.

Ce să nu faci de Sfântul Ilie

De ziua Sfântului Ilie, oamenii nu au voie să lucreze pământul pentru ca recoletele să nu fie distruse de grindină.

 În tradiția populară se spune că nu este bine să mănânci mere până la Sfântul Ilie.

Tot legat de mere se spune că de Sfântul Ilie nu trebuie tăiate cu cuțitul, pentru că astfel va urma o săptămână plină de furtuni și grindină.

„Retezatul stupilor”

În unele zone din țară, de Sfântul Ilie, apicultorii recoltau mierea din stupi. Această acțiune poartă denumirea de „retezatul stupilor”.

 Potrivit obiceiului, mierea trebuia recoltată numai de către bărbații care erau curați sufletește și trupește, în straie de sărbătoare.

Bărbații erau ajutați de către un copil, pentru că femeile nu aveau voie să intre în stupină.

După recoltare, oamenii făceau o masă mare la care invitau rudele pentru a gusta mierea și pentru a se cinsti cu țuică îndulcită cu miere.

Masa festivă are rolul de a oferi belșug apicultorilor și de a asigura protecție stupilor.

Pomenirea sufletelor adormiților

De Sfântul Ilie, credincioșii pomenesc sufletelor adormiților, în special sufletele copiilor morți.

Potrivit obiceiului, în dimineața de Sfântul Ilie, femeile trebuie să cheme copiii sub un măr, pe care îl scutură, iar merele care cad se dau de pomană.

Peste 142.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie

Potrivit datelor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de date și prezentate de Agerpres, pe 20 iulie, peste 10.844 de bărbați și 37.243 de femei își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie.

Cui îi spunem „la mulți ani” de Sfântul Ilie

De Sfântul Ilie îi sărbătorim pe cei care poartă numele de Ilie, Eliade, Elias, Elie, Elis, Ilia, Iliev, Ilies, Iliuș, Iliuță, Lică, Eliana, Ilia, Iliana, Ilinca, Ilincuța, Liuța, Lia, Lica.

A doua zi, după Sfântul Ilie, creștinii îl sărbătoresc pe Ilie-Palie, vizitiul care conducea carul Sfântului.

Cele mai frumoase mesaje și urări care se trimit de Sfântul Ilie sunt cele simple, venite din suflet.

Mesaje de Sfântul Ilie. Urări pe care le poți trimite celor care își serbează onomastica
 

Articol recomandat de sport.ro
Remarca ungurilor după România - Belgia 0-2
Remarca ungurilor după România - Belgia 0-2
Citește și...
Sărbătoarea Sânzienelor 2024. Ce trebuie să faci să ai noroc tot anul
Sărbătoarea Sânzienelor 2024. Ce trebuie să faci să ai noroc tot anul

Sânzienele reprezintă o sărbătoare populară românească, cunoscută și sub numele de Drăgaica. În credința populară, Sânzienele erau femei frumoase care locuiau în păduri și nu puteau fi văzute de oameni.

Ce a pățit un adolescent de 15 ani după ce s-a urcat pe capota unei maşini care era condusă de un prieten
Ce a pățit un adolescent de 15 ani după ce s-a urcat pe capota unei maşini care era condusă de un prieten

Un adolescent de 15 ani, din Petroşani, a fost rănit grav, duminică, după ce s-a urcat pe capota unei maşini condusă de un prieten, s-a dezechilibrat, iar şoferul a pierdut controlul autoturismului şi s-a lovit de un copac.

Cum arată cel mai urât câine. Stăpâna lui a câștigat un premiu de 5.000 de dolari
Cum arată cel mai urât câine. Stăpâna lui a câștigat un premiu de 5.000 de dolari

Într-un orășel din California a fost decernat premiul pentru cel mai urât câine.

 

Recomandări
Cod roşu de caniculă în București și în mai multe județe. Sudul țării se va topi la temperaturi de aproape 40 de grade. HARTĂ
Cod roşu de caniculă în București și în mai multe județe. Sudul țării se va topi la temperaturi de aproape 40 de grade. HARTĂ

Cea mai mare parte a ţării se va afla duminică sub incidenţa Codurilor roşu, portocaliu şi galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, potrivit unei avertizări emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Rezumatul VIDEO al meciului Belgia - România: 2-0. Cele mai importante faze. Jucăm calificarea în meciul cu Slovacia
Rezumatul VIDEO al meciului Belgia - România: 2-0. Cele mai importante faze. Jucăm calificarea în meciul cu Slovacia

Belgia a învins România cu 2-0 la Koln, într-un meci din cadrul Grupei E de la EURO 2024. Partida a fost transmisă în direct de PRO TV și VOYO.

Mesajul lui Edi Iordănescu după meciul cu Belgia: Capătul nu e aici, vă asigur. Iar noi, împreună, luptăm până la capăt!
Mesajul lui Edi Iordănescu după meciul cu Belgia: Capătul nu e aici, vă asigur. Iar noi, împreună, luptăm până la capăt!

Selecţionarul Edward Iordănescu a transmis un mesaj de mulţumire fanilor după meciul pierdut de România cu Belgia, scor 0-2, la Euro-2024. El afirmă că la Koln, sâmbătă, a fost o lecţie de susţinere şi afecţiune.