Porumbeii au început să se îmbolnăvească și pot reprezenta un pericol pentru oameni. Avertismentul autorităților
Autoritățile sanitare atrag atenția că porumbeii au început să se îmbolnăvească și pot reprezenta un pericol pentru oameni dacă sunt atinși.
Păsările sălbatice fac viroze sezoniere, multe mor sau zac fără vlagă prin parcuri, iar medicii spun că trebuie evitat contactul. Nu atingeți și nu mângâiați porumbeii bolnavi, pentru că afecțiunile virale se pot transmite la om.
Un porumbel filmat într-un parc din Arad nu are nicio reacție când o pisică se apropie de el, deși în mod normal ar fi zburat demult. E semn clar că pasărea este bolnavă, iar ca ea sunt sute de exemplare.
Femeie: ”Eu am auzit că porumbeii sunt bolnavi, că așa mi-a zis o vecină, că și ei transmit boala, dar vă spun, am văzut foarte mulți bolnavi, chiar morți.”
Bărbat: ”Am văzut lumea cum le dă de mâncare, ce să facă.”
Specialiștii spun că în perioade cu temperaturi scăzute și ploi, porumbeii pot face viroze respiratorii.
Cristian Boros, medic veterinar: ”La porumbei, unele din aceste viroze se pot transmite și la om, de aceea noi recomandăm, când vedem un porumbel bolnav și dorim să-l ajutăm, să ne luăm măsuri de protecție, mănuși, să ne spălăm pe mâini bine și să nu lăsăm copiii să se joace cu aceste exemplare, că se pot îmbolnăvi.”
Și Direcția de Sănătate Publică Arad a transmis un semnal de alarmă.
Horia Timiș, director DSP Arad: ”Nu recomandăm contactul cu păsări moarte în special păsările care sunt vii și foarte cuminți în aceasta perioada și în special copiii care vor să se joace cu ele trebuie evitat contactul din punct de vedere a sănătății publice este posibil că aceste păsări să fie bolnave poate fi de natura infecțioasă sau virală.”
La Direcția Sanitar Veterinară din Arad există un laborator unde se poate stabili cauza morții porumbeilor, însă până acum nu s-au făcut astfel de analize.