Wine Trips România. Velvet Winery, leagănul vinului din Dealu Mare, din care nu ai mai vrea să pleci
Orice ai face, când vine vorba de vin, tot în Dealu Mare trebuie să oprești. Singura greșeală pe care o faci e că stai prea puțin.
Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea ne duc azi într-un loc din care, cu siguranță, n-ai mai vrea să pleci. Iar când vine vorba de vin, Dealu Mare este o destinație obligatorie.
Nu e nimic mai neadevărat că vinul e pretențios, că e o băutură care se adresează doar cunoscătorilor, singurii capabili să-i descifreze tainele. Celor care cred așa ceva, spuneți-le asta: nu trebuie să știi să faci vin, ca să te îndrăgostești de el de la prima degustare.
Iar tainica legătură dintre vin și mesean se creează prin exercițiu, așa că sus paharul!
Cei de la Velvet Winery sunt cei mai în măsură să ne vorbească despre facerea vinului. Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au ajuns din nou în Dealu Mare pentru a se bucura încă o dată de ospitalitatea podgorenilor de aici.
Gazde ne sunt Tudorel Pilaf, co-proprietar și director general Velvet Winery, Cristian Dan, co-proprietar, și Liviu Grigorică, co-proprietar și enolog.
Invitat special și deloc străin de acest minunat loc din patria vinului românesc este Alex Dima, corespondent al Știrilor PRO TV și realizator al emisiunii România, te iubesc!
Episodul complet este disponibil pe PROTV PLUS și VOYO, dar înainte de asta mai trebuie să vă spunem câteva lucruri.
Velvet Winery și povestea vinurilor sale
Velvet Winery este o cramă tânără, așezată strategic în inima regiunii viticole Dealu Mare, podgoria Tohani. Pe cele 36 de hectare ale sale se cultivă soiuri românești și internaționale, precum Fetească Neagră, Fetească Regală, Tămâioasă Româneacă, Muscat Ottonel, Riesling Itailan, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc.
Din acestea iau naștere vinuri delicate sau sobre, în funcție de gusturile degustătorului și de piața pe care vor ajunge.
Vinurile din gama Nirvana, de pildă, au mare priză la publicul din Asia, dezvăluie Tudorel Pilaf, iar Velvet Winery este pe punctul de a intra pe piețele din India și Singapore.
Feteasca Regală, Feteasca Neagră și Feteasca Neagră Roze sunt soiuri care au fost reunite sub „umbrela” La Țigănci, o gamă de vinuri inspirată din preferințele și gusturile românilor.
Remarcăm printre acestea Rose La Țigănci, un vin realizat din struguri de Fetească Neagră, din care o parte a fost maturat în baricuri.
„E un soi românesc, un soi care trebuie să fie puțin atipic și să nu ne ducă cu gândul la ceva internațional”, explică Liviu Grigorică, co-proprietar și enolog.
Asta în timp ce Gama Wine Deco a fost creată pentru a răspunde nevoilor consumatorilor de vin obișnuiți cu soiuri precum Chardonnay și Cabernet Sauvignon.
Orice vin îți place, îl poți găsi și comanda pe eMAG la un preț special. Chiar dacă ocaziile nu sunt speciale.
Dealu Mare nu e doar despre vin
Pe lângă via care înnobilează de secole acest pământ, în Dealu Mare a început să înflorească o nouă activitate: turismul viticol sau enoturismul, care înseamnă descoperirea vinului la el acasă. Conservatori din fire, românii nu au o tradiție în domeniul acesta. Nouă ne place să bem vinul acasă, când, de fapt, cel mai bun e cel degustat în vie.
Anul trecut, după lockdown, proprietarii Velvet Winery au improvizat o terasă din lemn, pe care lumea a început să se adune pentru a petrece timp liber în natură.
Au intuit necesitatea dezvoltării acestor activități, motiv pentru care, în februarie 2021, au ridicat o clădire nouă, unde pot fi organizate evenimente corporate, seminarii, conferințe, degustări de vin și picnicuri.
Pentru cei care nu vin cu mâncarea de acasă, gazdele oferă la cerere preparate de tip catering. Să descoperi vinul la el acasă și să afli tainele sale chiar de la oamenii care-l fac - ăsta e enoturismul.
Însă, la Dealu Mare mai descoperim ceva, ce nu putem găsi nicăieri în altă parte: peisaje ce-ți taie respirația și care te fac să-ți dorești să zăbovești în vie, să iubești necondiționat și să uiți de tot ce te-ar putea scoate din starea asta de beatitudine.
„Înainte să plecăm din locul ăsta, vreau să te uiți bine și să te încarci. Aici avem 50 de hectare Natura 2000 (pădure – n.red.), nu te atingi de ele decât la pas. Aici avem o coamă a dealului, e un sat, Marginea Pădurii se cheamă, și este minunat locul”, îi dezvăluie Alex Dima somelierului Sergiu Nedelea.
Urmărește aventura noastră în VIDEO-ul de mai jos și nu uita: călătoria noastră în patria vinului continuă, așa că fii ochi și urechi la Wine Trips România!
Articol susținut de eMag