Vom mânca alge din Marea Neagră. Patru specii pot fi introduse în meniul de zi cu zi
Cercetătorii de la Institutul "Grigore Antipa" din Constanța au anunțat că patru specii de alge din Marea Neagră pot fi introduse în alimentația zilnică.
Alte zece pot fi oricând folosite în industria farmaceutică
Deocamdată, nu veți găsi salată de alge de Marea Neagră în cherhanale, pentru că trebuie organizată colectarea și procesarea lor. Dar, spun cercetătorii, meniurile „verzi" vor apărea și la noi, în cel mult doi ani.
Utilizate pe larg în bucătaria asiatică, și chiar și în cea mediteraneeană, algele marine își vor face loc și pe mesele noastre, culese din Marea Neagră.
Denumite popular spaghetele de mare sau mătase de mare, aceste alge sunt întâlnite și pe litoralul nostru și pot fi folosite în salate
Un alt sortiment de alge din Marea neagră, cu un conținutridicat de vitamine, minerale, proteine este denumit chiar salata de mare. Aceste alge pot fi consumate crude, trase în ulei de măsline sau prăjite și constituie o excelentă garnitură la meniurile de pește sau fructe de mare.
Algele brune sunt și ele o specie comestibilă de la noi. Au proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antivirale și antitumorale. Fac parte din grupul ingredientelor folosite la deliciosul sushi. Deocamdată, însă, în Romania suntem la stadiul de cercetare. Urmează că firmele interesate să le introducă în circuitul economic și alimentar.
Valeria Abazei, director Institutul „Grigore Antipa" Constanța: „Nu există un lanț bine pus la punct de la recoltare până la utilizare pentru că noi am fi doar partea de cercetare și eventual găsire de soluții pentru utilizare."
Dan Vasiliu, director GeoEcomar Constanța: „Sunt numeroase posibilitățile de exploatare și pot fi utilizate în alimentația umană."
Așa că, pentru moment, deși în marea noastră există o adevărată comoară verde, singurele alge folosite de bucătarii români sunt cele din import.
Claudiu Viviu, bucătar: „Pot fi adăugate la pizza sau salate. Au început să fie folosite și în Romania/în momentul de față se folosesc ușor ușor probabil pe viitor o să fie ceva normal."
Adrian Bâlbă, biolog marin: „Au un potențial foarte bun, pentru că, în general, algele au o compoziție minerala superioară plantelor pentru că provin dintr-un mediu mult mai bogat în minerale."
Algele din Marea Neagră au fost intruduse și în indexul Direcțiilor Sanitar Veterinare, dar nicio companie nu a cerut autorizare pentru recoltare. Până atunci ele rămân pe plajă, putrezesc și ajung la groapa de gunoi.
Nicolae Buzgaru, specialist Direcția Bazinală Apele Române Dobrogea Litoral: „Anul precedent au fost ridicate de pe linia țărmului puțîn peste 13 mii de tone de alge în diverse stadii de descompunere față de cum le scoate marea, în general."
Anual, la nivel mondial, este exploatată o cantitate de 2 milioane de tone de alge.