Vacile dau mai puțin lapte și de calitate mai slabă din cauza căldurii. Cum este afectată piața
Căldura sufocantă din acest an a dus la scăderea cantității dar și a calității laptelui colectat în ferme. De pe câmpurile pârjolite, fermierii strâng prea puține furaje, așa că animalele nu mai au o hrană bogată în nutrienți.
Drept urmare, laptele pe care îl dau este mai slab, iar asta afectează producția de brânzeturi, smântână și unt. În timp ce producătorii vorbesc despre scumpiri, economiștii sunt de părere că oamenii vor înceta să mai cumpere mărfuri românești și se vor orienta către cele aduse din alte țări.
Este vremea mulsului într-o fermă de lângă Afumați, județul Ilfov. Sute de văcuțe merg încolonate către mulgătoarele automate. Au, însă, ugerele mai goale. Un singur animal dă, într-o zi, mai puțin cu un litru de lapte, spun fermierii, care pun scăderea producției pe seama căldurii infernale din această vară.
Adrian Manea, șeful fermei de vaci: „Neavând energie, scade producția. Efectiv, scade producția. Și sunt probleme cu animalele și la reproducție, și la boli prind mai ușor. Șchioapătă mai repede. Le scade imunitatea automat."
Văzute de sus, câmpurile de pe care fermierii strâng hrană pentru animale sunt pârjolite. Arșița a uscat pășunile, lanurile cu porumb și pe cele cu lucernă. Așa că, pe lângă faptul că este mai puțină, hrana este și săracă în nutrienți. Iar asta are un impact direct asupra calității laptelui.
O vacă mănâncă, într-o zi, în jur de 50 de kilograme de furaje. Pentru ca laptele să fie de calitate, ar fi bine ca jumătate din această cantitate să fie porumb. În acest an, însă, porumbul este printre plantele cele mai afectate de secetă, așa că în ferme este deja o mare problemă.
Drept urmare, laptele are mai puțină grăsime. Pentru a produce o smântână cremoasă, ar trebui să aibă minimum 4% grăsime. Iar în cazul untului, procentul urcă la 5%. Și producția de brânzeturi are de suferit.
Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui: „Dacă media pe țară, acum două luni, era 3,8-3,9% grăsime, vorbesc din date statistice, INS, acum va coborî spre 3,5. Ceea ce înseamnă un deficit de smântână. Și o să vedeți o creștere a prețului la smântână, la unt."
Doar că și bugetul clienților este limitat, iar aceste creșteri de preț, spun economiștii, vor genera o scădere a vânzărilor în cele din urmă. Unii clienți au schimbat deja untul cu margarina, pentru că este mai ieftină. Vor compensa și produsele aduse din alte țări.
Bogdan Belciu, economist: „Cred că scumpirile nu pot să mai meargă mult mai mult față de unde sunt acum. Consumul continuă să crească, dar doar valoric. Din punct de vedere cantitativ, consumul nu mai crește. Și dacă prețurile ar continua să crească, românii probabil vor restrânge consumul din ce în ce mai mult. În cazul în care nu vor exista niște mecanisme de compensare, produsele românești se vor scumpi și este posibil să vedem importuri în creștere. România deja importă în creștere”.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în primele cinci luni ale acestui an, România a cumpărat deja din alte țări peste 200 de mii de tone de lapte și produse lactate.