Un studiu asupra peștilor poate arăta nivelul de poluare din Marea Neagră. „Hamsiile sunt mai mici ca acum zece ani”
Cercetătorii de pe litoral analizează speciile de pești din Marea Neagră pentru a obține informații despre evoluția lor.
Astfel, au prelevat două mii de perechi de otoliți - adică formațiuni din urechile peștilor - și au descoperit că hamsiile din prezent sunt mai mici decât cele de acum 10 sau 20 de ani.
Pe viitor, specialiștii ar putea determina, cu ajutorul acestor otoliți, gradul de contaminare a peștilor cu metale grele sau cu alți poluanți.
Concluziile oamenilor de știință arată că schimbările din mediul înconjurător își fac simțită prezența.
Otoliții sunt formaţiuni de carbonat de calciu și alte săruri anorganice care se dezvoltă în urechea internă a vertebratelor. La peşti îndeplinesc funcția de echilibru. În primă fază, cercetătorii vor să determine vârsta speciilor de pești. Așa au ajuns la concluzia că:
Dr. Mădălina Galațchi – cercetător INCDM: „Indivizii de hamsie capturați în ultimii ani la aceeaşi vârstă la care noi îi analizam acum 10-20 de ani au dimensiuni mai mici privitoare la lungime și greutate. O cauză poate fi faptul că în ultimii ani ne confruntăm cu perioade de temperatura extremă”
Până acum au fost prelevate peste 2.000 de perechi de otoliți de la diferite specii de peşti din Marea Neagră.
Victor Niță – cercetător INCDM: „Pe baza acestor informații tragem și semnale de alarmă. Observăm că peștii sunt mai mici decât în trecut, asta înseamnă că poate vorbim de suprapescuit, de supraexploatarea specie, au fost extrași prea mulți indivizi maturi și nu mai are capacitatea de a se reproduce acea populație.”
Cercetătorii au observat că pe litoralul românesc al Mării Negre calcanul găsește suprafețe întinse de apă cu hrană din abundență. Iar în primii ani de viață, dar și în perioada de reproducere se găsește mult mai mult calcan decât în Turcia.
Specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa din Constanța strâng probe de 10 ani. Pe viitor, cercetătorii intenționează să folosească otoliții ca marker al contaminării peștilor cu metale grele şi alți poluanți.
Victor Niță – cercetător INCDM: „Absolut toate speciile comerciale, hamsie, șprot calcan, toate speciile sunt atent monitorizate și datele sunt verificate astfel încât imediat când observăm o posibilă problemă să luăm măsurile din timp."
Aproape toate structurile peştilor pot fi folosite pentru determinarea vârstei. Totuşi, din motive practice, cele mai folosite sunt otoliţii şi solzii.