Un sat din Alba ține în viață tradiția cultivării cânepii. Care sunt beneficiile uleiului de cânepă
O tradiție apusă prinde viață din nou într-un sat din Alba. Este vorba despre cultivarea cânepii, o plantă din care gospodarii făceau pe vremuri țesături și leacuri.
Semințele plantate în primăvară s-au dezvoltat frumos și acum e vremea recoltei. Cei curioși au putut descoperi drumul cânepii de la semănat până la obținerea fibrei textile.
La Geoagiu de Sus, pe vremuri nu era gospodar care să nu cultive cânepă. Acum, după câteva decenii, tradiția prinde iar viață cu ajutorul câtorva femei din sat.
Femeie: „Pot să spun că este cam dificil îți trebuie ceva forță ca să o poți lovi de pietre ca ea să își despartă toată substanța verde de pe tulpină”.
Turiștii s-au arătat dornici să încerce ceva nou.
Femeie: „Am participat la spălarea cânepii. A fost pusă la înmuiat două săptămâni și acum noi o spălăm în râu”.
Ca să fie bună pentru țesut, planta e lăsată la uscat și zdrobită apoi cu o meliță ca să scape de părțile lemnoase. Țesăturile din cânepă se spălau pe vremuri la râu, cu maiul. Înainte de 1989, România era pe primele locuri în lume la exportul de canepă. Acum abia se cultivă pe câteva sute de hectare.
Mariana Mereu, organizator: „Pe vremuri era folosită pentru haine și acum ar fi foarte bine ca să înlăturăm plasticurile să punem cânepa la loc de cinste”.
De la cânepa nu se arunca nimic.
Rodica Maxi, cultivator de cânepă: „Din sămînța de cânepă obținem uleiul de cânepă care este foarte, foarte benefic pentru sistemul imunitar."
Bărbat: „Un ulei de cânepă. Suntem curioși să-l încercam. Am gustat semințele decorticate. Sunt sănătoase."
Pentru a cultiva cânepă, fermieri au nevoie de o autorizație specială.