Direcțiile silvice au readus muflonii în țară. Preparatele din carnea sa se vând cu 110 lei kilogramul

Ultima actualizare: 07-12-2021 19:53

După ce muflonii au dispărut de la noi, încercăm acum să îi aducem înapoi în păduri. Mai multe direcții silvice au început să îi crească în țarcuri. Animalul este un trofeu valoros pentru vânători, dar și carnea sa este căutată.

Deja sunt pe piață preparate delicioase din muflon, produse la noi.

Deocamdată, carnea de muflon poate fi găsită în câteva măcelării, sub formă de pastramă, salam sau cârnați, care costă 110 lei kilogramul. Este asemănătoare la gust cu cea de oaie, însă are mai puțină grăsime și aduce mai mult cu vânatul.

Cosmin Vișan, antreprenor: "Este o carne mult mai sănătoasă fata de carnea de porc sau de vită. Nu foarte grasă, mufonul fiind foarte activ, este o carne marmorată având o grăsime direct în muşchi.”

Dar în România muflonii sunt o raritate. Ovinele sălbatice care provin din Asia Mică au fost aduse la noi acum un secol. În 1960 erau 2000 de capete. 30 de ani mai târziu nu mai aveam niciunul în sălbăticie. Populația fusese decimată de șacali, braconieri sau boli, astfel că muflonii au dispărut din mediul natural. Acum, pentru conservarea speciei, muflonii sunt crescuți în țarcuri, în special de direcții silvice. La Negureni, în județul Constanța, sunt 80 de exemplare.

Florin Velea, Direcția Silvică Constanța: „În acesta an am hotărât pentru împrospătarea liniei genetice achiziţionarea a încă 16 exemplare de mufloni. Se înmulţesc în captivitate dar deocamdată nu sunt condiţii propice pentru punerea lor în libertate.”

Direcţia Silvică Maramureș s-a orientat spre mufloni după ce a renunțat la creșterea mistreților. Anul trecut a cumpărat 17 exemplare din Ungaria pe care a plătit între 400 și 800 de euro și deja turma s-a mărit. Acum sunt șapte pui în țarc, iar ținta este să ajungă la 50 de mufloni.

Coarnele lungi și spiralate cu deschidere mare sunt trofee valoroase. Un vânător plătește aproximativ 3.000 de euro pentru o partidă.

Muflonul are în medie 30 de kg, blana brun roșcată și trăiește în păduri. În Europa, specia poate fi întâlnită în mediul natural în țări precum Austria, Cehia, Slovacia, Italia, Polonia sau Finlanda.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO