Un porumbel riscă să fie eutanasiat pentru că a „încălcat restricțiile impuse din cauza pandemiei”. Cum e posibil
Un porumbel american a parcurs aproape 15.000 de kilometri şi a aterizat la Melbourne, încălcând astfel regulile stricte impuse în Australia în materie de carantină, spre nemulţumirea autorităţilor locale, informează AFP.
Kevin Chelli-Bird, un locuitor din Melbourne, a găsit în faţa locuinţei sale un porumbel epuizat, în a doua zi de Crăciun, potrivit mass-media australiene, transmite Agerpres.
Pasărea purta un inel pe unul dintre picioare, fapt care a permis autorităţilor australiene să descopere că „Joe", porumbelul supranumit astfel după noul preşedinte american, fusese declarat dispărut după o cursă de porumbei voiajori organizată în luna octombrie în Statele Unite, a dezvăluit Kevin Chelli-Bird pentru cotidianul Herald Sun.
Datorită inelului, australienii au reuşit să îl identifice pe stăpânul lui „Joe", care locuieşte în statul american Alabama.
„Credem că în timpul cursei, el a deviat de la traseu, s-a îndreptat spre ocean, a aterizat pe un vapor şi a fost adus aici", a declarat Kevin Chelii-Bird, citat în ediţia de miercuri a cotidianului Herald Sun.
„Poate că se săturase de Donald Trump şi a decis să plece", a glumit australianul.
Această călătorie de proporţii epice nu le-a făcut însă să zâmbească pe autorităţile locale, deoarece pasărea a încălcat măsurile foarte stricte ce reglementează intrarea pe teritoriul australian.
„Întrucât porumbelul nu a fost pregătit legal pentru import, statutul sanitar al acestei păsări şi al tuturor celor cu care a intrat în contact de la plecarea sa şi până la sosire este necunoscut", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Agriculturii din Australia într-un comunicat.
„Evenimentul constituie un risc în termeni de biosecuritate pentru fauna aviară australiană şi pentru industria noastră avicolă", a adăugat ea.
Porumbelul ar trebui să fie eutanasiat, conform legislaţiei australiene, deoarece a venit din Statele Unite fără să se fi supus perioadei de carantină.
Australia impune reglementări foarte stricte în privinţa animalelor, pentru a evita propagarea maladiilor. Pisicile şi câinii care vin din Statele Unite sunt supuşi unei perioade de 10 zile de carantină.
În 2015, actorul american Johnny Depp şi soţia lui din acea perioadă, Amber Heard, au trecut printr-o situaţie similară.
În acel an, cei doi actori şi-au adus cu ei câinii în Australia în mod clandestin şi au reuşit să îi salveze după ce i-au expediat foarte repede înapoi în Statele Unite.