Un inginer a descoperit o metodă de a asfalta șoselele cu plastic reciclat
Un inginer din Scoția vrea să asfalteze șoselele cu plastic reciclat.
Mai precis, a dezvoltat o metodă de înlocuire a bitumului obișnuit, produs din petrol, cu un liant obținut din pet-uri, pungi și alte ambalaje de pastic, aruncate zi de zi, în cantități uriașe, pe tot globul.
Susține, și testele de laborator îl confirmă, că acest asfalt nu doar că este mai prietenos cu mediul înconjurător, ci și mai rezistent! Rămâne să se convingă și autoritățile.
"În fiecare tonă de asfalt intră cam 20.000 de sticle de plastic reciclate și aproximativ 70.000 de pungi de plastic reciclate."
Inginerul Toby McCartney, fondatorul și directorul unei companii de start-up din Scoția, e convins că cea mai bună utilizare a deșeurilor de plastic este folosirea acestora la asfaltarea șoselelor.
Toby McCartney: "Am vrut să rezolvăm două mari probleme ale acestei planete. Pe de o parte, ceea ce numim epidemia deșeurilor de plastic. Pe de altă parte, calitatea precară a drumurilor pe care suntem nevoiți să circulăm."
Toby McCartney: "Folosim polimerii din plasticul pe care îl aruncăm cu toții, zilnic: pet-uri, pungi, scutece, puteți enumera și altele... Transformăm deșeurile în granule care apoi sunt utilizate în componența mixturii asfaltice, înlocuind astfel o parte din bitum, substanța obținută din reziduuri de petrol pe care o vedeți pe șosele. Astfel se formează un strat mai rezistent, dacă vreți un "super adeziv" în locul lipiciului obișnuit."
Așadar, deșeuri de plastic în loc de bitum... Cu această excepție, procesul de producție este exact același. Nu sunt necesare noi echipamente în locul celor existente în fabricile care produc mixturi asfaltice.
Toby McCartney: "Testele de laborator arată că asfaltul obținut prin această metodă este cu 60% mai rezistent decât asfaltul obișnuit. "
Cu alte cuvinte, durează mai mult până când apar gropile pe șosele...
McCartney a reușit să convingă câteva consilii locale din Anglia să folosească deșeurile de plastic pe care le colectează pentru repararea drumurilor. Dar duce muncă de lămurire și cu alte autorități.