Românii ar putea plăti mai mult pe produsele cumpărate din China. UE pregătește o lovitură
O platformă de comerț online din China se confruntă cu acuzații grave din partea asociațiilor europene de consumatori.
Aceștia spun că magazinul în cauză manipulează clienții și încalcă regulamentele Uniunii. În paralel, se iau în calcul măsuri mai dure.
De pildă, ar putea fi introduse taxe vamale și pentru coletele mai mici de 150 de euro. În momentul de față, asiaticii trimit comenzile în mai multe cutii, tocmai pentru a evita taxarea.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Între 100.000 și 200.000 de colete trimise din China intră zilnic în România. Toate ajung la noi cu avionul, așa că cel care plasează comanda se poate bucura de produsele dorite în mai puțin de o săptămână.
În ficare zi, depozitele din vestul țăriii procesează câte 50.000 de colete care vin din Asia. Asta pentru că, față de anul trecut, numărul comenzilor făcute de români s-a triplat.
Într-un depozit din Cluj-Napoca de exemplu, pe oră sunt procesate câte 5.000 de pachete care vor fi livrate în scurt timp la adresă.
Cornel Morcov, reprezentantul unei firme de curierat: „Sunt oameni care nu comandau electronic, preferau retail clasic, dar odată cu apariția acestor modalități se duc și online”.
Potrivit Forbes, acest ritm alert de trimitere a coletelor peste Ocean a dus la mai mult decât dublarea tarifelor de transport, în timp ce impactul asupra mediului este, de asemenea, uriaș.
La rândul său, Uniunea Europeană pregătește modificarea taxelor de import. În acest moment, pachetele cumpărate online dintr-o țară din afara Uniunii nu sunt supuse taxelor vamale dacă valoarea lor este mai mică de 150 de euro. Deja, în Franța, Adunarea Națională a votat în uninimitate o taxă de mediu pe care o vor plăti cei care fac comenzi pe aceste platforme.
Cristian Pelivan, director executiv ARMO: „De multe ori vedem și metode foarte ingenioase de a evita plata taxelor datorate. De exemplu unele comenzi sunt împărțite în mai multe colete, astfel încât să nu depășească pragul de 150 de euro și să se evite plata taxelor vamale. Ori acest lucru crează o competiție neloială, un avantaj ilegal al acestor platforme. Comisia Europeană a dat un număr - este vorba de două miliarde de colete cu valorea sub 150 de euro care au intrat anul trecut în UE, iar dintre acestea, pentru 65% s-ar fi datorat taxe vamale".
Asociațiile europene de consumatori au făcut plângere la Comisia Europeană împotriva unei platforme din Asia pentru că ar manipula clienții și ar încălca regulamentele Uniunii privind comerțul online.
La rândul său, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România le-a cerut oamenilor să fie precauți în ideea că nu toate produsele care vin din Asia sunt de cea mai bună calitate.