Un fruct preferat de tot mai mulți români riscă să nu se mai găsească pe piață. Alternativa recomandată
Schimbările climatice au un "impact teribil" asupra unui fruct foarte consumat la nivel mondial și tot mai preferat de români.
Experții în alimentație avertizează că schimbările climatice au un "impact teribil" asupra fructului avocado și recomandă o alternativă a acestuia.
Avocado, fructul care a devenit celebru la nivel mondial începând din 2010, fiind asociat cu meniurile scumpe de brunch, este extrem de popular. Însă, productivitatea în principalele țări de cultivare se reduce din cauza climatului mai instabil.
Acest superaliment, bogat în fibre și grăsimi sănătoase, consumă cantități mari de apă pe măsură ce crește, ceea ce îl face deosebit de vulnerabil într-o lume mai caldă și mai uscată.
În ciuda popularității sale crescute, productivitatea acestui fruct în țările cheie de cultivare, inclusiv Burundi, Chile, Peru, Spania, Africa de Sud și Mexic, se reduce din cauza climatului instabil, potrivit unui raport realizat de organizația caritabilă Christian Aid, preluat de Sky News.
În prezent, există îndemnuri pentru ca agricultorii vulnerabili de avocado să primească mai mult sprijin.
Jolis Bigirimana, un cultivator de avocado și președinte al Farmer's Pride Burundi, a declarat că schimbările climatice din țara africană "reprezintă o problemă uriașă, în special pentru cultivatorii de avocado".
320 de litri de apă pentru un singur avocado
"Ne confruntăm cu temperaturi ridicate, ploi abundente și eroziune, ceea ce are un impact teribil asupra productivității fermierilor și a veniturilor lor. Acum ne costă foarte mult să ne udăm culturile", a adăugat el.
Un singur avocado are nevoie în medie de 320 de litri de apă, potrivit expertului în alimentație durabilă Honor Eldridge.
Unii experți în alimentație recomandă mazărea zdrobită cu usturoi și mentă ca o alternativă pentru înlocuirea fructului avocado.
Raportul Christian Aid, intitulat Getting Smashed, citează un studiu din 2022 care prevede că suprafețele de cultură primară vor scădea cu 21% până în 2050, chiar dacă încălzirea globală ar fi limitată la 2 grade Celsius.
Cel mai mare producător din lume, Mexic, ar putea să-și reducă suprafața de cultivare potențială cu 31% până în 2050, în condițiile unei încălziri cu 2C, potrivit Christian Aid.
În prezent, lumea se îndreaptă spre o încălzire de aproximativ 2,5-2,9°C peste nivelurile preindustriale, cu mult peste ținta de 1,5- 2°C stabilită în cadrul Acordului de la Paris, dar mult mai mică decât estimările din trecut, după noile politici climatice și energetice.