Un cerb, salvat de o echipă de intervenție în Brașov. Era blocat între un gard și o bucată de beton
Un cerb speriat, care a străbătut Brașovul și s-a refugiat apoi în curtea unei fost depou, a fost salvat în urma unei operațiuni delicate.
Echipa de intervenție a reușit să se apropie de el și să-l tranchilizeze, după care a fost eliberat în pădure. Autoritățile spun că există suspiciuni că animalul ar fi fost hăituit de turiști iresponsabili.
Cerbul s-a bucurat în momentul eliberării sale în natură. Animalul a fost observat de câțiva oameni, miercuri dimineață, la ora 7:30, în vreme ce străbătea străzile din zona centrală a Brașovului.
A ajuns apoi în curtea fostei întreprinderi de reparat vagoane și a rămas blocat între un gard și o bucată de beton.
Alexandra Cojocaru, reprezentant Gruparea Mobilă de Jandarmi Brașov: „El s-a prins efectiv între astea două. Am avut noroc că el era foarte calm, iar până au venit toate ajutoarele posibile pentru el, a stat foarte calm”.
Imediat ce a fost mobilizată echipa de intervenție rapidă care, de regulă, actionează în cazul urșilor, cerbul a fost tranchilizat, dar nu fără emoții.
Emil Pușcașu, șeful Serviciului Voluntar de Urgență: „Este un animal, este imprevizibil, nu știi cum reacționează, poate deveni violent. Există un pericol și în momentul tranchilizării, pentru că trebuie să gândești bine doza”.
A fost nevoie de zece oameni să ducă pe targă până la mașină animalul, care cântărea mai bine de 200 de kilograme.
Sebastian Rusu, viceprimarul Municipiului Brașov: „Se pare că a fost un exemplar hăituit și, de frică, probabil nu a mai avut unde să fugă și a coborât în oraș. Supoziția noastră este că a venit de undeva din zona Dealul Melcilor”.
De multe ori, chiar oamenii sunt cei care alungă animalele din pădure. Lângă Deva, un grup de indivizi călare pe ATV-uri și motociclete au speriat un căprior atât de tare, încât animalul s-a ghemuit într-o râpă și nu s-a mai mișcat de acolo.
Localnicul care a filmat scena spune că le-a atras atenția turiștilor motorizați că nu au voie în pădure, însă aceștia i-au răspuns că au bani de amendă. Și urșii sunt, uneori, victimele turiștilor iresponsabili. Animalele, stresate de zgomotul muzicii de la boxele celor care fac grătare în pădure, ajung, uneori, confuze, la marginea unor localități.