Turnurile din Brașov, deconstruite de roboți. Festivalul Amural încântă oamenii cu proiecții de lumină și culoare
Brașovul s-a îmbrăcat zilele acestea în lumină și culoare. La poalele Tâmpei se desfășoară festivalul de artă new media – Amural, care a ajuns la a șaptea ediție, iar duminică este ultima zi în care puteți să vă bucurați de spectacol.
Peste 100 de artiști români, dar și străini au transformat centrul istoric într-o imensă sală de expoziție, unde lucrările au fost create cu ajutorul calculatoarelor și al instalațiilor luminoase.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Câinii de pe strada mă lătraseră toți pe drumul spre casă și, frățește, simțeam nevoia să latru și eu”.
Acest fragment de poezie, proiectat pe unul dintre turnurile de apărare din Brașov, a fost văzut și ascultat de toți cei care s-au plimbat prin centrul istoric.
Pretutindeni, în drumul lor, au avut ocazia să dea peste instalații luminoase pregătite de artiștii new media invitați la festival.
”Reporter: Ce-ți place?
Ana Florea: Vibe-ul! Tot ce se întâmplă, lumea, cunoști persoane noi. Din ce am văzut, cel mai mult mi-a plăcut la turnul negru toată expoziția, mai ales partea de sus că e roz”.
Anamaria Spiridon: ”Sunt diferite proiecții și artiști noi în fiecare an. Mă inspiră fiecare, la ce mă uit, îmi trezește diferite stări, diferite amintiri”.
”Ceea ce ne încarcă e când vedem reacția publicului”
Festivalul Amural a ocupat anul acesta tot centrul istoric, dar și zona de promenadă de sub Tâmpa. Zidurile, turnurile, străzile înguste, chiar și pădurea sunt folosite pentru a anima lucrări concepute pe calculator cu ajutorul tehnologiei.
Andrei Mitișor, artist new media: ”O să vedeți un robot care deconstruiește un turn dintre turnurile medievale și vă arată un spațiu virtual în care există el”.
Artiștii new media spun că publicul e din ce în ce mai numeros și nu doar tinerii sunt cei care se simt atrași de această nouă formă de artă.
Răzvan Pașcu, director artistic Festivalul Amural: ”Ceea ce ne încarcă de fapt e când vedem reacția publicului la felul în care interpretăm noi orașul, la felul în care tratăm străzile, zidurile, turnurile”.
Marius Dumitrașcu, artist new media: „Cred că și oamenii de la noi au început să prindă gustul pentru acest nou tip de artă”.
Instalațiile luminoase și proiecțiile pot fi admirate doar seara. În schimb, expozițiile din turnurile medievale sunt deschise și peste zi, iar accesul este gratuit.
Vizitatorii se pot bucura și de muzica electronică ce completează atmosfera de festival.