Turiștii străini care ajung în județul Mureș pot lua lecții de preparare a cașului. „Nu e atât de ușor precum pare”
Străinii care ajung pe meleagurile pitorești din Transilvania au ocazia să descopere secretul cașului românesc.
La Cund, în județul Mureș, zeci de turiști sosiți din Germania au participat la primul curs de preparat caș sau brânzeturi maturate.
Instruirea durează câteva ore, timp în care curioșii învață tehnica pas cu pas.
Ideea de a deschide o școală de preparat brânzeturi a venit după ce, în ultimii ani, mai mulți turiști care au ajuns în localitatea Cund, au fost fascinați de gustul brînzeturilor din zonă.
În pivnița micului atelier artizanal se odihnesc adevărate comori gastronomice. Fiecare cursant a primit câte un vas, lapte proaspăt și cheag.
Varga Istvan, producător de brânză: „Se vă face un caș simplu românesc, cum îl cunoaștem de la stâne, practic cea mai simplă variantă de brânză care se poate produce cu cheag. Se poate face într-un timp scurt, încape într-o zi. Ei nici măcar nu cunosc astfel de produse. Lapte crud, mai avem nevoie de un cazan sursă de căldură, cheag”.
Străinii au prins repede tehnica și au fost entuziasmați. Pentru unii a fost ușor.
Turist: „Nu este foarte greu. Este foarte interesant să facem asta. Trebuie să atingem temperatura, noi avem 37,7 de grade."
Pentru alții, mai greu.
Turist: „Încercăm să facem niște brânză. Trebuie să încălzim laptele, pe urmă vedem ce se întâmplă. Trebuie să învârtim, să ținem direcția la învârtit, nu este ușor, nu e atât de ușor precum pare."
Până când laptele s-a închegat, cursanții s-au bucurat de frumusețea locului și de liniște.
Turist: „Este un loc foarte frumos, în Germania locuim într-un oraș zgomotos, cui îi place natura aici este locul perfect. Aici, timpul curge altfel.”
Localiatatea Cund, din județul Mureș, a ajuns pe harta lumii datorită peisajelor de poveste și a brânzeturilor maturate în mod tradițional.