Ce a apărut în interiorul Salinei Praid. Reacțiile turiștilor care au vrut să o viziteze. „N-am știut asta”
Salina Praid din județul Harghita, una dintre cele mai cunoscute de la noi din țară, a fost închisă pentru vizitatori din cauza unor infiltrații masive de apă.
Decizia a fost luată preventiv de autorități și, deocamdată, nimeni nu poate estima când se vor remedia problemele.
Turiștii care au ajuns, joi, la Salina Praid au făcut cale întoarsă, ușor dezamăgiți, dar informați că decizia a fost luată în special pentru siguranța lor. Toți cei care avea cumpărate bilete au primit banii înapoi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Irina Muller, dierctor producție Societatea Națională a Sării: „Infiltrațiile din pârâul Corund au ajuns până în subteranul minei de exploatare și, pentru siguranța atât al personalului operativ, cât și al vizitatorilor, s-a decis închiderea temporară a activității acestei saline. Se află apă în orizonturile inferioare care țin de exploatare, în zona turistică deocamdată apa nu a ajuns pătrunderea apei dulci într un zăcământ de sare constituie un factor de pericol, apa pentru sare e cel mai aprig dușman, acțiunea noastră rapidă va elimina acest pericol”.
Zona este împânzită acum de muncitori și utilaje.
Turist: „Dimineață am primit vestea că e închisă salina și nu se știe pentru câte zile”.
Turistă: „Ni s-a spus că nu putem intra pentru că sunt ceva probleme tehnice. Era puțină umezeală pe pardoseală, dar în rest nimic”.
Turistă: „Ni s-au spus că ne dau banii înapoi”.
Turist: „N-am știut că sunt infiltrațile acestea de apă și acum nu avem ce să facem”.
Apa din pârâu trebuie deviată cu ajutorul unor tuburi mari pe o distanță de 300 de metri. Este însă o soluție provizorie.
Ovidiu Ianculescu, director sistemul de gospodărie al apelor Mureș: „Încercăm o soluție provizorie de deviere a cursului de apă de pe sectorul cel mai afectat unde în decurs de o lună au tot apărut în incinta apărată caverne și apa s a înfiltrat până în orizonturile de lucru ale salinei praid. Se lucrează la construirea unei linii de deviere prin trei tuburi din polietilenă care vor scoate apa din zona de incidență a infiltrațiilor”.
Un grup de experți urmează să studieze zona pentru a găsi soluții pe termen lung.