Tun cu laser, testat de armata israeliană. Deocamdată, este eficient la un kilometru, din aer

Dată publicare: 22-06-2021 13:56
Dată actualizare: 22-06-2021 14:07


Tun cu laser, testat de armata israeliană. Deocamdată, este eficient la un kilometru, din aer

Un tun cu laser a fost testat pentru prima dată de armata israeliană pentru doborârea de drone și orice alte obiecte zburătoare.

 

Raza laser s-a dovedit eficientă pe o distanță de un kilometru, reușind să doboare mai multe ține, dar cercetătorii israelieni estimează că va deveni opererațional, pe viitor, de la o distanță de 20 de kilometri
Acest nou sistem laser, instalat la bordul unui avion de mici dimensiuni - civil -, testat ”în ultima săptămână”, permite „vizarea oricărui obiect zburător, inclusiv ”drone, obuze, rachete neghidate, rachete balistice”, a anunţat luni directorul însărcinat cu Cercetarea şi Dezvoltarea la Ministerul israelian al Apărării, Yaniv Rotem, potrivit AFP și news.ro.

Acest laser aeroportat a reuşit să doboare mai multe drone, la o altitudine de 900 de metri, pe o rază de un kilometru, însă, după ce va fi perfecţionat, ar putea intercepta ţinte aflate pe o rază de 20 de kilometri, a anunţat într-o videoconferinţă Yaniv Rotem.

Tunul cu laser a fost creat de către Ministerul Apărării şi societatea israeliană Elbit Systems, foloseşte tehnici de detectare aeriană ale armatei şi apoi propulsează un fascicul laser de 100 de kilowaţi către ţintă. Un prototip operaţional ar putea să fie creat ”în trei-patru ani”, a estimat oficialul israelian.

„Sistemul laser va permite înfruntarea unor amenințări diverse, securizând Israelul şi ducând la economisirea unor costuri de interceptare”, a apreciat, într-un comunicat ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz.

În ultimul război cu Hamas, în mai, guvernul israelian a anunţat că sistemul de apărare antiaeriană ”Domul de fier” a interceptat 90% dintre cele aproximativ 4.300 de proiectile trase din enclava palestiniană Fâşia Gaza de către mişcarea islamistă.

Fiecare rachetă trasă de Domul de fier pentru a doborî proiectile trase din Fâşia Gaza costă zeci de mii de dolari.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO