Tranzacții record de terenuri în România: peste 800 milioane de euro, în 2021
În anul care s-a încheiat s-au înregistrat tranzacții record, de peste 800 de milioane de euro, pe piața terenurilor.
Este cea mai ridicată valoare din ultimii 15 ani la capitolul terenuri destinate proiectelor pentru locuințe și spații comerciale, o sumă dublă față de anul trecut.
Capitala este fruntașă, iar cele mai multe tranzacții au fost în zona rezidențială.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel mai scump teren vândut în România anul trecut, raportat la prețul pe metru pătrat, a costat 10 milioane și jumătate de euro.
Terenul are o suprafață de 2.000 de metri pătrați, iar metrul pătrat a costat aproape 6.000 de euro.
Și nu este singurul vândut în Capitală cu bani mulți. Regia Protocolului de Stat a scos la licitație un teren pe malul lacului Floreasca.
Acest teren intravilan de 4.000 de mp, din zona de nord a Capitalei, se afla anul trecut în proprietatea statului. A fost vândut în decembrie la prima licitație. Prețul de pornire a fost de 7,4 milioane de euro și a fost vândut cu peste 13 milioane și jumătate de euro. Adică 3.300 de euro/mp.
Specialiștii spun că 2022 va fi cel mai bun an imobiliar din 2007 încoace
Capitala a înregistrat cel mai mare procent din suma tranzacțiilor de terenuri, peste 600 de milioane de euro.
Eduard Uzunov, președinte companie imobiliară: ”E teama de inflație și dorința de plasament imobiliar care este un subiect arzător la ordinea de zi. Faptul că primăria Capitalei nu a mai prea dat PUZ-uri, chiar unele PUZ-uri s-au anulat și atunci foarte mult se caută terenurile cu autorizație de construcție”.
Interesul dezvoltatorilor a fost în creștere și pentru alte orașe.
Gabriel Blăniță, director asociat Colliers: ”Putem vedea un interes foarte mare pentru rezidențial în București și în orașele mari, mă refer aici la Timișoara, Brașov, Iași, Cluj, dar vedem pe retail un interes mare la orașe mai mici, cum sunt Vaslui sau Giurgiu”.
Dincolo de interesul mare față de zonele urbane ale dezvoltatorilor imobiliari, foarte căutate au fost și zonele de la marginea orașelor unde ar urma să se ridice depozite sau centre comerciale.
Cristian Boboruța, managerul unei companii de consultanță imobiliară: ”2022 cred că va fi cel mai bun an imobiliar de la 2007 încoace și asta spun pentru că marile fonduri de investiții sunt foarte active și vorbim de această dezvoltare la nivel de centre logistice”.
Volumul total al tranzacţiilor a crescut de peste două ori şi jumătate faţă de volumul estimat la 310 milioane euro în 2020, arată un raport al firmei de consultanță Colliers.