Terenurile gratuite pentru tineri ca să se întoarcă din străinătate n-au avut deloc succes. Nu au de muncă acasă
Programele prin care autorităţile au oferit teren gratuit tinerilor plecaţi la muncă în străinătate, dacă se întorc în ţară, s-au dovedit un eşec, în multe locuri.
Pe sutele de parcele pe care ar fi trebuit să răsară imobile noi, creşte iarba. Prea puţini au fost interesaţi de ofertă, pentru că nu au găsit acasă şi locurile de muncă, gata să le asigure acelaşi venit, ca în Occident.
O sută de parcele - fiecare de câte 400 de metri pătraţi - au fost puse la dispoziţia tinerilor care se întorc din străinătate ca să îşi ridice o casă în Cavnic. În trei ani, de când a fost demarat programul, au apărut doar patru imobile. Cei plecaţi din ţară nu au fost interesaţi de ofertă. În loc să recunoască eşecul iniţiativei, primarul cauta explicaţii.
Vladimir Petruț, primar Cavnic: „Întâmpinăm dificultăţi cu ei, pentru că trebuie să fie prezenţi la faţa locului pentru a semna contractul."
Nici cei patru tineri care au început să îşi construiască în Cavnic o casă nu s-au întors în ţară.
Şi-au lăsat părinţii să se ocupe de lucrări.
Rodica Boboc, mama unei tinere plecată în Italia: „Sigur c-o să revină, şi o să vină definitiv când s-a termina."
Anca Longaver este stabilită în Austria. Este printre cei patru tineri care au primit teren ca să îşi ridice o casă în Cavnic, cu promisiunea că se va întoarce definitiv în ţară.
Acum, amână revenirea în ţară.
Anca Longaver, româncă stabilită în Austria: „Nu poţi să te întorci fără bani, şi s-o iei de la zero. Asta o să ne mai ţină aici."
Localnic: „N-au ce să lucreze, ce să facă în Cavnic? Câţiva ce lucrează la cartoane, şi noi care mai lucrăm, trebuie să plecăm de aici."
Un proiect similar a fost lansat acum trei ani şi în Oradea. Primăria oferea gratis între 400 şi 650 de mp de teren tinerilor care voiau să îşi ridice o casă, cu condiţia să fi lucrat şi locuit cel puţin 5 ani în străinătate şi să nu vândă imobilul cel puţin 5 ani.
Nu a existat cerere şi s-a renunţat la idee.
Nu au avut succes nici iniţiativele similare din Suceava ori Bacău.
Sunt însă primari care au învăţat din eşecul altora.
Cel din Cugir - de pildă - oferă gratuit terenul tuturor tinerilor care vor să îşi ridice o casă - nu doar celor întorşi din străinătate. Aşa - spune el - va avea în oraş, în câţiva ani, un cartier nou de locuinţe.
Adrian Țeban, primar Cugir: „Am avut 60 de tineri care sunt interesaţi de acest lucru şi până în 15 decembrie trebuie să îşi completeze cererile ințiale cu actele pe care le-am cerut la dosar."
Mihai Jurj, solicitant teren: „Este un proiect foarte bun pentru tineri, costurile achiziționării unui teren sunt foarte mari."
În Cugir există şi câteva condiţii în plus pentru acordarea gratuită a terenurilor. Tinerii trebuie să facă dovada că au în cont cel puţin 50.000 de lei pentru ridicarea casei.