Tinerii aflați la facultate își caută joburi cu program flexibil. Doar 2% dintre ei muncesc
Ca să nu mai depindă de părinți, să ajungă la facultate și să câștige și bani de buzunar, tinerii au început să își caute locuri de muncă cu program flexibil.
Numărul de job-uri part-time a crescut cu 10% față de anul trecut, potrivit unei companii de recrutare online. Multe dintre astfel de locuri de muncă sunt în social-media, dar și în domeniul HORECA.
Claudia, studentă la Litere, se ocupă de imaginea unei firme în mediul online și își câştigă astfel banii fără să neglijeze facultatea. Poate lucra atât de acasă, cât și de la birou.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Punem şi muzica...şi încărcăm pe instagram. Eu mă ocup de administrarea paginilor de instagram, Tik tok şi Facebook", explică ea.
Claudia Cristea – studentă: „Este un program flexibil, nu contează la ce oră le fac, atâta timp cât sunt făcute şi sunt făcute bine. Pot să lucrez şi de acasă, pot să lucrez şi de aici, nu e ceva standard”.
Reporter: Aveai experienta înainte?
Claudia Cristea: „Nu, acesta este primul meu job".
Sunt multe alte locuri de muncă pe care studenții la început de drum le pot lua în calcul.
Ana Călugăru - PR platformă de recrutare: „Multe sunt în retail, în servicii, zona de artă şi entertaiment, adică job-uri de promoter, de animatori. Dar sunt şi multe pentru tineri la început de carieră, şi pe zona de marketing şi social-media."
Datele unei companii de recrutare online de la noi din țară ne arată că de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate 640.000 de aplicări în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Angajatorii susțin chiar că interesul lor se vede și din ziua interviului, când studenții vin din ce în ce mai pregătiți.
Sociologii le atrag totuși atenția tinerilor că trebuie să pună pe primul plan facultatea.
Gelu Duminică – sociolog:„Înţelegem foarte bine nevoia asta de a-ţi asigura costurile, dacă părinţii nu îi pot susţine, însă cu siguranţă nu trebuie să-şi abandoneze investiţia în viitor, pentru că sunt studii foarte clare care spun că orice an de studiu în plus echivalează cu un venit suplimentar în viaţa de adult. Poţi să te mulţumeşti cu un salariu de 3.000 acum, dar nu vei ajunge la un 7.000."
Totuși, interesul crescut al tinerilor din România nu se vede încă în statisticile oficiale. Un raport recent al Eurostat ne arată că doar 2% dintre tinerii de la noi din țară muncesc în timpul studiilor. În vreme ce media Uniunii Europene este de 25%.