Timp de două zile, turiștii s-au înfruptat din preparatele din pește, la maratonul culinar de pe malul brațului Sulina
Maraton culinar pe malul brațului Sulina, în localitatea Crișan. Timp de două zile, turiștii au gustat zeci de preparate din pește, gătite după rețete întâlnite doar în satele Deltei.
Borșul de pește, storceagul, saramura de crap și șalău, crapul pe pat de legume sau scrumbia de Dunăre pe plită i-au convins pe pofticioși să revină cu mare drag în Deltă.
Pentru a gusta bunătățile din pește, sute de turiști au ajuns fie cu pasagerul, fie cu ambarcațiuni mici în inima Deltei, la Crișan.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Zeci de preparate culinare le-au atras atenția. La câțiva metri de apă, plitele sfârâiau cu peștele crestat, stropit cu puțin ulei și frecat cu rozmarin și sare grunjoasă.
Dar cei mai mulți au venit pentru faimosul storceag, ciorba de nisetru, după o rețetă cunoscută doar în Deltă. Carnea este de crescătorie, pentru că pescuitul sturionilor sălbatici este interzis.
La origini, când peștele era din belșug, era ciorba pescarului sărac. Acum a devenit o delicatesă.
Vânzător: "Numele vine de la sterceg, adică abia se lumina. Nu se folosește cartof, morcov și alte legume deoarece în ostrovul Cernovca, pământul nu este roditor pentru agricultură. Îl fierbeau în zer dres cu smântână, iar dacă zerul nu era acru se împrăștiau bucățelele de pește."
Turiștii au venit chiar din Ardeal ca să ajungă în Deltă, în fața unei porții de ciorbă de nisetru.
Turist: "Un storceag."
Reporter: "Cum este?"
Turist: "Foarte bun, foarte bun."
La doar câțiva pași, altă gospodină își laudă rețeta de ardei umpluți cu pește.
Gospodină: "Carnea de pește este tocată și facem umplutura cu orez și pătrunjel, multe legume."
O altă doamnă, profesoară în satul Mila 23, a gătit saramură, crap pe varză și crap la cuptor cu legume, după rețetele bunicii.
Profesoară: "Avem aici o saramură de crap și somn, este un mix de pește cu legume. Aici avem crapul pe varză. Satul Mila 23 este sat pescăresc și bunicile noastre făceau tot felul de mâncăruri din pește. Aici avem crapul la cuptor, cum îl facem noi, cu legume pe un pat de cartofi."
Turist: "Am încercat chifteluțe de pește și mă uit și nu îmi vine să cred câtă diversitate. Noi doar ce cumpăram din supermarchet și atât, aici e vis."
Reporter: "Cum simțiți mirosul acestor preparate?"
Turist: "Oauuu, într-un singur cuvânt: magnific."
Festivalul gastronomic din Crișan a atras, în doar două zile, peste 1000 de turiști din toate colțurile țării.