Țările din Europa unde nu prea se plătește cu cardul: e bine să ai cash

euro
Profimedia

Înainte de pandemia de Covid, multe țări se îndreptau deja către un viitor complet fără numerar. Cu toate acestea, creșterea plăților fără contact și a cumpărăturilor online, declanșată de pandemie, a determinat o schimbare semnificativă.

Schimbarea s-a produs la nivel global, dar nu cu aceeași viteză peste tot. Chiar și în Europa, preferințele de plată variază considerabil.

În Europa, există o diferență semnificativă în preferințele privind plata în numerar. În 2019, austriecii retrăgeau suma de 140 de euro pe săptămână de la bancomate, în timp ce norvegienii retrăgeau doar 35 de euro.

În 2020, 96% din populația Islandei utiliza serviciile bancare online, în comparație cu doar 9% în România.

Cu toate acestea, stabilirea exactă a țărilor europene care sunt cel mai aproape de un viitor fără numerar este dificilă din două motive:

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Numerarul fizic nu poate fi urmărit. Nu există o metodă uniformă la nivel european pentru urmărirea plăților fără numerar. Cu toate acestea, există încă o mulțime de date fiabile care pot oferi o înțelegere solidă a exact care țări europene conduc cursa către un viitor fără numerar.

Țări unde nu prea se plătește cu cardul

Malta, Spania și Cipru au ieșit în evidență ca fiind țările din Europa cu cea mai mare dependență de numerar într-un studiu realizat în 2021 de Banca Centrală Europeană (BCE).

În Malta, 88% dintre tranzacții se bazează pe numerar, iar Spania și Cipru sunt la egalitate cu 83%, iar Portugalia se află aproape pe locul al treilea, cu 81%.

73% dintre tranzacțiile din Europa sunt efectuate în numerar. În ceea ce privește valoarea tranzacțiilor, numerarul conduce cu 48%, urmat de carduri cu 41%.

Studiul a remarcat o scădere a ușurinței de acces la numerar, 89% dintre respondenți afirmând că o consideră satisfăcătoare, comparativ cu 94% în 2016.

Pe lângă retragerea numerarului pentru utilizare pe termen scurt, studiul relevă că oamenii stochează numerar acasă sau în cutii de depozitare securizate.

Numerarul poate fi folosit ca depozit de valoare fără a necesita implicarea intermediarilor financiari și a sistemelor de plată. De asemenea, are avantajul de a fi activul cel mai lichid și acceptat pe scară largă de către comercianți.

Conform unui studiu al Deutsche Bundesbank din 2019, o plată medie în numerar durează 22 de secunde, în comparație cu aproximativ 29 de secunde pentru plățile cu card cu cod PIN și până la 38 de secunde pentru tranzacțiile cu card și semnătură.

Studiul a arătat și că plățile în numerar costă comercianții în medie 24 de cenți, comparativ cu 33 de cenți pentru plățile cu card și 34 de cenți pentru debitul direct.

Plățile cu card de credit costă peste 97 de cenți. Numerarul este, de asemenea, cea mai inclusivă opțiune de plată. Pentru cei 1,7 miliarde de oameni din întreaga lume care nu au conturi bancare - și milioanele care nu au acces bun la bănci - numerarul este absolut esențial.

Este universal, poate fi folosit și acceptat de oricine. Și, crucial, permite efectuarea de plăți în mod privat, iar acesta este un bun prețios într-o eră din ce în ce mai digitală.

Din analiza Merchant Machine a țărilor cu cea mai mare dependență de numerar în 2021, țările din întreaga lume au înregistrat noi schimbări în metodele lor de plată.

În acest context, cercetarea a fost actualizată pentru anul curent pentru a descoperi care sunt țările cele mai dependente de numerar în 2022.

Cercetarea arată că Bulgaria este cea mai dependentă țară din Europa de cash, cu un scor de dependență de numerar de 8,35 din 10 pe indice.

Bulgaria are cel mai mic procentaj de persoane cu acces la internet din toate țările studiate (70%), ceea ce înseamnă că plățile digitale sunt excluse pentru mulți.

Ca rezultat, 74% dintre toate plățile se bazează pe numerar în țară și există 91 de bancomate la 100.000 de adulți. 28% din populația Bulgariei nu are cont bancar, ceea ce reprezintă al treilea cel mai ridicat procentaj din țările studiate, arătând o dependență ridicată de numerar în rândul populației.

România ocupă locul doi după Bulgaria. Deși doar 9% dintre plăți se bazează pe numerar, țara noastră are cel mai mare procentaj de populație fără cont bancar din toate celelalte țări europene, cu 42%, precum și doar 12% dintre cetățeni dețin un card de credit.

Grecia urmează pe locul trei, cu peste jumătate (54%) din toate plățile făcute în numerar.

Germanii încă iubesc numerarul. Un sondaj recent publicat de compania Strategy& a dezvăluit că 54% dintre oamenii din Germania sunt încă dispuși să plătească cu numerar. Mai puțin de 10% aleg să plătească cu telefoanele lor mobile.

Dragostea germanilor pentru numerar îi lasă adesea pe turiști surprinși. Mulți se confruntă cu replica „acceptăm doar numerar” din partea personalului unui restaurant sau magazin.

Plata cu cardul în Europa - unde este cel mai des acceptată

Suedia

Prima țară europeană care a emis bancnote, Suedia pare să fie una dintre primele țări europene care scapă de ele. Cu mai puțin de 32 de bancomate la 100.000 de locuitori, peste 98% dintre cetățeni dețin un card de debit, și fiind una dintre țările de top pentru plățile mobile fără contact, numerarul fizic devine rapid o relicvă a trecutului în Suedia.

Trecerea la o societate suedeză fără numerar este chiar încurajată de lege. În Suedia, este complet legal ca un comerciant să refuze plățile în numerar. Acest lucru forțează practic consumatorii să-și cumpere bunurile prin intermediul unei metode de plată fără numerar.

Acest lucru, împreună cu faptul că majoritatea băncilor suedeze nu gestionează tranzacțiile în numerar în sucursale și bancomatele sunt o marfă rară, nu este de mirare că potrivit Băncii Centrale a Suediei, această țară va deveni o țară complet fără numerar în curând.

Norvegia

Norvegia este țara europeană cea mai aproape de un viitor fără numerar, potrivit datelor de la Banca Mondială. Aproape toți norvegienii (98%) dețin un card de debit, iar banca centrală a Norvegiei afirmă că doar 3–5% din toate tranzacțiile la punctele de vânzare au fost efectuate cu numerar fizic, cu trei din patru tranzacții cu cardul fiind fără contact.

Mai mult, peste 95% dintre locuitori utilizează aplicații de plată mobilă, iar începând cu 2020, aplicațiile erau cea mai populară modalitate de transfer de bani între persoane, reprezentând aproape 80% din toate transferurile.

Cu toate acestea, trecerea Norvegiei către o societate complet fără numerar a preocupat unii oficiali guvernamentali de rang înalt.

În 2021, Ministerul Finanțelor a cerut Autorității de Supraveghere Financiară a Oslo să stabilească un plan care să garanteze băncilor că vor oferi în continuare numerar fizic clienților.

Acest lucru vine ca o reacție negativă la faptul că multe bănci norvegiene au negat că le revine responsabilitatea să ofere servicii în numerar, așa cum s-a întâmplat în Suedia.

Un efect secundar interesant al îndreptării către un viitor fără numerar este accentul crescut asupra monedelor digitale. În aprilie 2021, banca centrală a Norvegiei a anunțat public că cercetează opțiuni de monedă digitală pentru a ajuta la susținerea tranziției către o societate fără numerar.

Olanda

91% dintre olandezi folosesc aplicații bancare, iar 90,5% din toate plățile cu cardul au fost efectuate cu carduri de debit în 2020.

Cu toate acestea, există o ezitare în ceea ce privește utilizarea cardurilor de credit din cauza unei neliniști culturale legate de datorii.

În mod interesant, Olanda este țara europeană de top pentru plățile fără numerar cu smart watch-ul, care reprezintă peste 33% din totalul tranzacțiilor cu un astfel de device din Europa.

Acest lucru se datorează, în mare parte, faptului că două dintre cele mai mari bănci din Olanda sunt compatibile atât cu ceasurile inteligente FitBit, cât și cu cele Garmin.

Finlanda

Banca Finlandei a prezis că va deveni o țară complet fără numerar până la sfârșitul anului 2029 și există multe date care susțin această afirmație.

Cu 98% dintre finlandezi deținând un card de debit și 63% deținând un card de credit, aproape întreaga populație poate plăti fără numerar.

Tranzacțiile fără numerar ale Finlandei au atins suma uimitoare de 50 de miliarde de euro încă din 2018.

80% dintre finlandezi preferă să plătească cu cardul de debit în magazinele fizice. Acest număr crește continuu.

Cu toate acestea, nu toți finlandezii sunt convinși că un viitor fără numerar este direcția corectă de urmat. 61% nu cred în conceptul unui viitor fără numerar, 13% sunt nesiguri în privința acestuia, iar doar 26% cred că trecerea completă la fără numerar ar fi benefică pentru societatea finlandeză.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Florii 2024. De ce e bine să auzi broaștele cântând în această zi. Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor
Florii 2024. De ce e bine să auzi broaștele cântând în această zi. Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor

Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Acestea se sărbătoresc întotdeauna înainte cu o săptămână de Paște. Anul acesta, Floriile se vor sărbători pe data de 28 aprilie 2024.

Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră

Când Stamatis Moraitis avea 66 de ani, medicii i-au spus că mai are de trăit între șase și nouă luni. O decizie pe care a luat-o i-a schimbat viața.

Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi
Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi

Cu o săptămână înainte de Sărbătorile Pascale, în fiecare an, este sărbătorită Duminica Floriilor, marcând retrăirea momentului când Iisus Hristos a intrat în Cetatea Ierusalimului.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.