Tânărul care a câștigat peste 30.000 de euro din jocuri video a scăpat de închisoare după ce a achitat prejudiciul majorat
Banii câştigaţi din jocurile pe calculator l-au adus pe un tânăr din judeţul Vaslui în pragul închisorii.
Bărbatul a fost condamnat cu suspendare pentru evaziune fiscală, după ce nu a declarat statului zeci de mii de euro făcuţi ca administrator al unui joc video.
A scăpat de pedeapsă doar după ce a achitat prejudiciul şi încă 20%. Mulţi tineri de la noi adună, mici averi ca simpli jucători. Finanţiştii spun, că orice sumă câştigată astfel trebuie declarată şi impozitată.
Tânărul din Bârlad, pasionat de jocuri video, are acum 25 de ani.
Potrivit anchetatorilor, el a câştigat, până la sfârşitul lui 2019, aproape 30.000 de euro, 2.000 de lire sterline şi 650.000 de lei. Banii i-a făcut din vânzarea unor arme şi armuri virtuale către jucătorii unui joc cu monştri creat în Coreea de Sud pe care l-a relansat în România. Nu i-a declarat însă la fisc şi a fost trimis în judecată, pentru evaziune fiscală.
Cristian Țebecailo, Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași: „Legea prevede că veniturile nu sunt din categoria celor exceptate de la impozitare, ele se încadrează la venituri din alte surse. Persoana care realizează astfel de venituri trebuie să le declare fiscului prin depunerea declaraţiei unice în fiecare an, raportat la anul fiscal în care ne aflăm"
Tânărul din Bârlad și-a recunoscut fapta, iar magistraţii Tribunalului Vaslui l-au condamnat la un an de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de doi ani.
A scăpat de condamnare după ce a făcut apel şi a plătit apoape 140.000 de lei - impozit statului.
Cristina Popa, judecător Curtea de Apel Iași: „Curtea de apel Iaşi, prin decizie definitivă, a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de evaziune fiscală, întrucât inculpatul a achitat prejudiciul. Fapta de evaziune fiscală nu se mai pedepseşte dacă este acoperit integral prejudiciul adus prin comiterea faptei, majorat cu 20 la sută, la care se adaugă accesorii, dobânzi şi penalităţi"
Jocurile video le pot aduce venituri şi de câteva mii de euro lunar celor care le accesează, iar metodele prin care fac bani sunt diverse.
Alexandru este unul dintre pasionaţi. Contul lui de jucător valorează peste 2.500 de euro, spune el.
Alexandru: „Putem vinde arme, putem face live-uri, putem vinde conturi. Cunosc foarte multe persoane care au vândut propriile conturi şi au luat mult mai mulţi bani decât au investit ei… Cunosc persoane care şi-au luat maşină."
Paul Cherecheș, student masterand: „Mulţi jucători, în special din zonele balcanice, recurg la modalităţi automatizate de a juca jocuri. De multe ori ei folosesc roboţi. Acest proces îi ajută să câştige sau să găsească obiecte din joc care sunt mai greu de găsit decât altele. Au o valoare mult mai mare. După ei pot merge să le vândă în cadrul jocului. Pentru a trece peste limitările impuse de creatorii jocului folosesc servicii cum ar fi paypal, internet banking."
În 2020, în România, industria jocurilor video a avut o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de dolari. Se estimează că la noi în ţară ar fi peste 8 milioane de jucători. La sfârşitul anului - pe Arena Naţională din Bucureşti va avea loc cel mai mare campionat de gaming din lume. Competia DOTA 2 va avea premii de 40 de milioane de dolari.