Sute de români care se întorc din Turcia, prinși într-o aglomerație de coșmar. Cozile de mașini s-au întins pe kilometri

×
Codul embed a fost copiat

Sute de români care se întorc acasă din Turcia au nimerit într-o aglomerație de coșmar.

În vămile de la granița cu Bulgaria este haos, iar cozile de mașini s-au întins pe kilometri. Mulți dintre cei care așteaptă nu mai au provizii, nu au de unde să își cumpere apă sau mâncare și dorm în mașini.

Românii spun că vameșii turci verifică mașinile cu mare atenție, fapt ce îngreunează mult trecerea.

Miercuri dimineață, oamenii se aflau în apropierea vămii Malko Târnovo, la granița dintre Bulgaria și Turcia. Șirul de mașini care așteptau să treacă era atât de mare, încât punctul de trecere al frontierei nici nu se vedea. La orice vamă care face legătura între Turcia și Bulgaria, cozile se întindeau pe cel puțin cinci kilometri.

În imaginile de pe site-ul oficial al autorităților turce care monitorizează granițele se văd aproximativ șase coloane de mașini în fața ghișeelor, în jurul orei 10.00. După cinci ore, cozile sunt în același loc.

Citește și
vama
O femeie a vrut să treacă granița cu o comoară în bagaj. Ce ascundea în sticle de ulei de motor

Andrei: ”Noi ne-am oprit la vama Malko Târnovo, care duce spre Bulgaria. Am stat șase ore la coadă, am înaintat super puțin. Ne-am dat seama că ar fi trebuit să mai stam cel puțin încă 15 ore. Erau oameni, români, constănțeni care stăteau de la zece seara. Nu se mișcă! Fac foarte multe controale amănunțite cetățenilor turci. E un haos total.”

Presa locală din Bulgaria susține că toate autoturismele sunt verificate, deoarece ar exista informații că refugiați din Afganistan ar încerca astfel să ajungă în Europa.

Ștefan: ”Am ajuns la trei jumate dimineața și cred că am stat vreo șase ore sau cinci ore, în care am mers maxim 500-600 de metri.”

Oana Rusu, manager al unui departament de turism: ”Avem, o dată, turiștii care se întorc în țările lor, avem cetățenii turci, care și-au petrecut vacanța în Turcia și acum se întorc în țările în care lucrează sau în țările lor de domiciliu. Aglomerația este sporită și de faptul că trebuie verificate documentele, care țin de Covid. Sunt două mari puncte de trecere a frontierei.”

Românii susțin că au solicitat informații autorităților din Turcia și Bulgaria, dar nu au primit deocamdată un răspuns. Au încercat, spun ei, să ceară și ajutorul ambasadelor României de la Sofia și Atena.

Nimeni nu știe foarte clar câți români așteaptă la cozile dintre cele două granițe. Mulți dintre turiști au cedat la cozi și încearcă să ajungă în România prin Grecia.

Ministerul Afacerilor Externe le transmite cetățenilor români care intenționează să părăsească Republica Turcia pe cale rutieră să urmeze recomandările autoritățile turce și să se asigure că dețin alimente, apă și combustibil suficient la intrarea în zona vamală, având în vedere timpii de așteptare pentru realizarea procedurilor vamale.

În plus, potrivit ziariștilor din Bulgaria, în luna august, zeci de mii de turci merg în vacanță în țară, iar granițele sunt asaltate. Se estimează că haosul din vămile dintre cele două state va mai dura două - trei zile.

Reacția integrală a MAE

 

„MAE precizează că Ambasada României la Ankara a fost notificată de către cetățeni români care se deplasează pe cale rutieră dinspre Republica Turcia spre România cu privire la creșterea timpilor de așteptare în diferite puncte de trecere a frontierei cu Republica Bulgaria.

În acest context, reprezentanții Ambasadei României la Ankara au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile competente din punctele de trecere a frontierei Hamzabeyli și Derekoy, în vederea solicitării de informații referitoare la această situație și eventuale modalități de o soluționa.

Ca urmare a demersurilor reprezentanților ambasadei, autoritățile turce au comunicat că s-au format cozi semnificative de autovehicule în contextul fluxului ridicat de turiști pe perioada estivală, precum și al procedurilor de control efectuate de autoritățile turce și cele bulgare în punctele de trecere a frontierei. Totodată, autoritățile turce au transmis că timpul estimat de așteptare pentru efectuarea procedurilor vamale de părăsire a Republicii Turcia este de minimum 6-8 ore și se fac demersuri pentru decongestionarea traficului rutier în punctele de trecere a frontierei.

În acest context, MAE le transmite cetățenilor români care intenționează să părăsească Republica Turcia pe cale rutieră să urmeze recomandările autoritățile turce și să se asigure că dețin alimente, apă și combustibil suficient la intrarea în zona vamală, având în vedere timpii de așteptare pentru realizarea procedurilor vamale.

MAE precizează că Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autoritățile turce competente. De asemenea, reprezentanții ambasadei sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice: +90.532.318.1726.”
 

Articol recomandat de sport.ro
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
Citește și...
De ce sunt turișitii străini atrași de litoralul românesc. Vama e preferata lor. “E o atmosferă specială. Un aer boem
De ce sunt turișitii străini atrași de litoralul românesc. Vama e preferata lor. “E o atmosferă specială. Un aer boem"

Restricțiile de călătorie impuse de pandemie au dus la scăderea dramatică a numărului de turiști străini, pe litoralul românesc.

O femeie a vrut să treacă granița cu o comoară în bagaj. Ce ascundea în sticle de ulei de motor
O femeie a vrut să treacă granița cu o comoară în bagaj. Ce ascundea în sticle de ulei de motor

O femeie de 37 de ani, pasageră într-un microbuz care se îndrepta spre Republica Moldova, a încercat să treacă peste graniță o adevărată comoară.

Trupa Vama a început un turneu de amploare și diferit
Trupa Vama a început un turneu de amploare și diferit

Trupa "Vama" organizează anul acesta un turneu de amploare. Artișții susțin concerte în 10 orașe din România, în cele mai inedite locuri.

Cozi imense, la Nădlac, la intrarea sau la ieșirea din țară. „Anul ăsta este dezastru”
Cozi imense, la Nădlac, la intrarea sau la ieșirea din țară. „Anul ăsta este dezastru”

Am intrat în august, luna concediilor, şi asta se vede la punctele de trecere a frontierei.

Recomandări
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște

Stabilirea calendarului pentru noi alegeri prezidențiale este una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat.

Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane
Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane

Trei sferturi de țară este în ghearele iernii, cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite.

Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI
Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI

17 pasageri ai unui avion elvețian care decolase din București cu destinația Zurich au fost răniți în urma unui incident grav. După o oră de zbor, aeronava s-a umplut cu un fum dens, iar pilotul a decis să aterizeze de urgență în orașul Graz din Austria.