Stațiunile montane, mai animate ca de sărbători. Copiii care sunt în vacanță iau lecții de schi. „Asimilează foarte ușor”
La munte a fost plin mai ales de copii. Practic, s-au suprapus două vacanțe de schi: una care tocmai se încheie și alta care abia începe.
Veselia este mare și pentru că stațiunile arată mai bine ca de sărbători: este multă zăpadă, iar gerul ajută la păstrarea ei.
Pentru elevii din jumătatea albastră a țării, vacanța se termină duminică. Pentru jumătatea galbenă săptămâna de schi abia începe. Așa se explică puzderia de copii de pe pârtii. Fie însoțiți de părinți, fie în grupuri mai mari pe lângă instructori, cu toții încearcă să deprindă schiul sau snowboardingul. Vârsta cea mai potrivită pentru primele lecții este 5 ani.
Părinte: „Am vorbit cu instructorul și a zis că pentru cei mici e mai greu cu înțelesul instrucțiunilor, el are doar doi ani și cel mai probabil nu anul ăsta”.
Copiii învață prin joc, iar „pizza", „cartofii prăjiți" sau „tunelul" sunt câteva dintre schemele pe care le exersează începătorii.
Bărbat: „Copiii asimilează foarte ușor formele. Deci, dacă facem un triunghi e ca o pizza. Cartofii prăjiți sunt unul lângă altul deci picioarele paralele. Iar trecutul prin tunel, cum altfel să le explici flexie și extensie? Practic!”.
Salvamontiștii îi avertizează pe părinți să aleagă pentru copiii lor doar instructori autorizați. Grupele nu trebuie să fie mai mari de 6 cursanți.
Radu Bejenariu, salvator montan: „Avem și cazuri de copii mai mari care nu știu să schieze și se pun singuri în posibilitatea de a coborî sau își aleg pârtii foarte dificile, ies din domeniul schiabil”.
Și pârtiile mai mici au fost aglomerate. Pe pârtia Cocoș din Bistrița, după mulți ani în care nu a fost zăpadă suficientă, s-au reluat „Serbările Zăpezii”.
Tânăr: „O atmosferă foarte faină cu bicicleta pe pârtie, e ceva altfel”
Reporter: „E mai greu ca și cu schiurile?”.
Tânăr: Da, da, cu siguranță, nu ai așa bună aderență din cauza gumelor”.
Reporter: „Te ai mai dat pe zăpadă cu bicicleta?”.
Tânăr cu bicicleta: „M-am mai dat, dar nu pe o pârtie de schi. Alunecă un pic mai tare, dar e ok”.
După orele petrecute în ar liber, copiii vor participa la jocuri de cabană, concursuri de îndemânare și chiar cursuri de prim ajutor.