Sri lankezii stabiliți în România și-au făcut propria sărbătoare. Cum au petrecut la Arenele Romane
Sunt livratori de mâncare, constructori, tâmplari și zugravi, ori casieri în magazine, iar acum au și o sărbătoare a lor.
Membrii comunității sri lankeze din România și-au luat sâmbătă o zi liberă și s-au reunit pentru o uriașă petrecere la Arenele Romane.
Și-au alinat dorul de casă cu muzică și mâncare de-a lor și au aflat, unii de la alții, cum îi tratează angajatorii români și câți bani reușesc să trimită familiei. În prezent, în țară sunt în jur de 40 de mii de sri lankezi.
Este prima oară când comunitatea sri lankezilor se adună la un eveniment exclusiv.
Dilhani Bopitiya, sri lankez: „Vreau să rămân aici, România e cea mai frumoasă țară din lume”.
A fost, oricum, și o binevenită pauză de o zi. Mulți ajung în țară doar o sigură dată, pe durata unui contract de doi ani. Muncitorii spun că mănâncă o lună doar pe bonurile de masă, iar aproape tot ce câștigă ajunge la familie, pentru traiul zilnic.
Câțiva tineri au deja vechime aici. Acum lucrează într-o fabrică de mezeluri.
Eduard Macovei, proprietar: „Când am deschis, ne-au salvat sri lankezii. Erau undeva la 80 la sută. Dar acum clienții cred că sunt mai muți români”.
Există un Grup de Facebook cu peste 1.500 de membri unde firmele care intermediază sosirea celor din Sri Lanka publică zilnic anunțuri pentru locuri de muncă- zidari, tapițeri, zugravi, muncitori pe șantier. Tot aici comunică și membrii comunității. Este locul în care oamenii care rămân fără bani pentru o factură de curent își permit să ceară ajutor.
Cumva, lucrătorii asiatici s-au adaptat și legilor din România. Chiar dacă nu toți șoferii sunt încântați de felul cum se comportă în trafic.
Sri Lankez: „Când am venit aici, n-a fost așa greu să mă adaptez regulilor. Pentru că aici oamenii respectă regulile și drepturile altora”.
Potrivit estimărilor, anul viitor numărul angajaților din Sri Lanka va ajunge la 45 de mii.