Imaginile NASA care arată cu cât s-a redus poluarea în SUA în urma pandemiei
Poluarea aerului a scăzut semnificativ în marile orașe de nord-estul Statelor Unite în ultimele săptămâni, pe măsură ce pandemia de coronavirus s-a agravat și oamenii au rămas acasă, informează NASA.
Potrivit datelor furnizate de NASA, nivelul reducerii este de 30% în orașe precum Washington, Philadelphia, New York City și Boston. Aici, s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a calității aerului similar cu ceea ce s-a întâmplat în Italia și China, în urma izolării impuse de coronavirus, scrie sursa citată.
Dioxidul de azot, emis în principal din arderea combustibililor fosili pentru transport și generarea de energie electrică, poate fi utilizat ca indicator al modificărilor apărute în activitățile umane.
Imaginile prezentate de NASA arată concentrații medii de dioxid de azot atmosferic, măsurate de Ozone Monitoring Instrument (OMI) de pe satelitul Aura al NASA.
O imagine arată concentrația medie în perioada martie 2015-2019, iar cea de-a doua arată concentrația medie măsurată în martie 2020.
Cât de toxic este dioxidul de azot
Dioxidul de azot este un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale. Gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot. Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar, potrivit site-ului calitateaer.ro.
Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor.
Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.