Situație dramatică evitată la limită. O mașină Tesla pe pilot automat era să omoare doi polițiști. VIDEO
O situaţie dramatică a fost evitată la limită în statul american Carolina de Nord. Şoferul unei maşini Tesla s-a bazat mai mult decât era cazul pe pilotul automat şi era să omoare doi poliţişti.
Viteza de reacţie a unuia dintre agenți s-a dovedit salvatoare. Coducătorul auto a fost arestat, iar accidentul a declanşat un val de investigaţii. Departamentul de Transport din Statele Unite analizează zeci de accidente asemănătoare, pentru a stabili dacă funcția "pilot automat", instalată pe maşinile Tesla, ar trebui modificată ori eliminată.
Acesta este momentul în care un ajutor de șerif a fost cât pe ce să fie lovit de propria mașină de patrulare. Colegul său a fost cel care l-a tras rapid din faţa autovehiculul, lovit de o maşină Tesla care rula cu peste 100 de kilometri pe oră, pe modul pilot automat.
“Reporter: Cum s-ar fi putut întâmpla accidentul?
Sam Abuelsamid, Self-Driving Vehicle Expert: Niciuna dintre aceste maşini nu are un sistem autonom pentru a se conduce singure, ci au un sistem de asistență pentru șofer. "
Anchetatorii spun că șoferul care a produs accidentul se uita în acel moment la un film, pe telefonul mobil.
Sam Abuelsamid, Self-Driving Vehicle Expert: "Toate aceste sisteme sunt concepute pentru ca șoferul să fie atent la drum, să fie atent în orice moment, iar în cazul sistemului Tesla mâinile ar trebui să fie pe volan."
Câte accidente cu vehicule Tesla aflate pe pilot automat s-au mai produs în SUA
Nu este prima situație de acest fel din Statele Unite. Celelate accidente s-au soldat cu un mort şi 17 răniţi. Acum, Guvernul american anchetează sistemul "pilot automat" conceput de cei de la Tesla. În apărarea lor, reprezentanţii companiei spun că "funcția pilot automat nu face ca vehiculul să fie autonom și necesită supravegherea activă a șoferului ." Cu alte cuvinte, şoferul trebuie să fie pregătit în orice clipă să preia controlul.
Cu toate acestea, perceptia generală este diferita. Un studiu realizat de "Institutul american de asigurări pentru siguranța rutieră" a ajuns la concluzia că noţiunea de "pilot automat" duce la ideea că masina poate circula fara supraveghere, de multe ori întârită de campaniile de marketing.
“Reporter: Cum vând producătorii de automobile aceste maşini?
David Harkey, directorul Institutul de asigurări pentru siguranța rutieră din SUA: Ei promovează aceste sisteme ca fiind aşa-zise ‚sisteme de înlocuire a șoferului’, cu ajutorul cărora oamenii pot fi deconectaţi de la condus perioade lungi de timp, fără ca pilotul uman să acorde atenție la ceea ce se întâmplă pe șosea, iar acest lucru este pur și simplu fals."
Institutul a propus schimbarea termenului de "pilot automat" cu o denumire care să nu mai creeze confuzie.
Keith Stone, şeriful poliţiei din comitatul Nash: "Trebuie să înțelegem cu toţii că funcţia de pilot automat nu poate face totul. Ne pune în pericol siguranţa, iar în situaţia prezentată ar fi putut ucide doi agenţi de poliţie. "
În cazul de faţă, bărbatul care se afla la volan a fost reţinut de poliţie. Este acuzat că le-a pus viaţa în pericol oamenilor legii şi că a folosit un dispozitiv electronic în timp ce conducea.