Situație critică pentru zeci de mii de locuitori. Au rămas fără furnizor de gaz, după ce a renunțat la contracte
Zeci de mii de locuitori din Bistrița-Năsăud și Cluj sunt puși în situația de a-și căuta rapid alt furnizor de gaz.
S-a întâmplat după ce compania de care depindeau le-a transmis că renunță la contracte și iese de pe piață, din cauza prețului de achiziție a gazului natural care a crescut enorm în ultima perioadă.
Oamenii au fost înștiințați că au la dispoziție trei săptămâni pentru a găsi o alternativă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Peste 7.000 de locuitori ai orașului Năsăud ar putea rămâne fără gaz dacă nu găsesc rapid o soluție. Oamenii sunt nedumeriți și se tem că s-ar putea trezi cu facturi uriașe după ce vor fi preluați de alt furnizor.
Localnic: ”Dacă rămânem fără gaz e vai de noi. Lemnele sunt mai scumpe decât gazul. De abia ne-am obișnuit cu el de vreo 10 ani de când îl avem.”
Localnic: ”Nu știm ce o să facem, ni s-a dat termen de 21 de zile, încotro să ne îndreptăm nu știm. Unde să mergem nu știm.”
Sunt și persoane care iau în calcul să revină la încălzire pe lemne.
Localnic: ”Păi acum am trecut pe lemne de pe gaz, că nu se mai poate. Am luat lemne și astea sunt scumpe.”
Dorin Vlașin, primar orașul Năsăud: ”Deja am avut discuții cu un mare furnizor din zona noastră și au venit cu un preț de piață cu 6% mai mare decât vechiul furnizor, ceea ce nu ar fi un lucru îngrijorător pentru cetățeni.”
Și 13 comune din județul Cluj depind de același furnizor, iar situația este la fel de confuză.
Peste 80.000 de oameni ar putea fi afectați, însă autoritățile locale susțin că vor căuta în termen util alți furnizori de pe piață, însă tarifele ar putea fi mai mari.
Irina Munteanu, prefectul județului Cluj: ”Nu va rămâne nimeni fără gaze naturale, pentru că și în situația în care utilizatorii nu optează pentru un alt furnizor, se trece pe acest sistem de furnizor de ultimă instanță. Sunt alte companii reglementate la nivel național și vor beneficia în continuare, fără probleme.”
Reprezentanții companiei care a creat toată această problemă au transmis că s-au hotărât să se retragă din rândul furnizorilor de gaze naturale "pe fondul incertudinii din ultima perioadă care a generat prețuri enorm de mari la achiziție".