Sfântul Ilie 2024. Ce înseamnă dacă plouă astăzi și de ce nu este bine să facem baie în râuri sau în lacuri

Sfantul Ilie
Shutterstock

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc sâmbătă, 20 iulie 2024, pe Sfântul Ilie. Iată ce tradiții și obiceiuri se țin în această zi, dar și cine sunt sărbătoriții.

Sfântul Ilie, cunoscut și ca Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, este o figură importantă atât în creștinism, cât și în iudaism.

Cine a fost Sfântul Ilie

El a trăit în secolul al IX-lea î.Hr., în timpul domniei regelui Ahab al Israelului. Sfântul Ilie s-a născut în Tesbe, un oraș din Galaad, într-o familie de preoți, iar numele său, "Eliyahu" în ebraică, înseamnă "Dumnezeul meu este Yahve".

Acesta a fost ales de Dumnezeu pentru a-i mustra pe israeliți pentru că se închinau zeului păgân Baal și pentru a-i îndemna să se întoarcă la adevărata credință. El a săvârșit numeroase minuni, printre care înmulțirea făinii și uleiului unei văduve sărace, învierea fiului văduvei și chemarea focului din cer pentru a arde jertfa sa, demonstrând astfel puterea Dumnezeului adevărat. Sfântul Ilie a oprit ploaia timp de trei ani și jumătate, ca pedeapsă pentru idolatria israeliților, și a fost răpit la cer într-un car de foc, fără a cunoaște moartea fizică, conform Crestinortodox.ro.

Ilie Tesviteanul s-a confruntat direct cu preoții lui Baal pe Muntele Carmel, într-o încercare de a demonstra care este adevăratul Dumnezeu. Victoriasa sa a dus la reîntoarcerea multor israeliți la credința în Yahve. Ilie a fost un om al dreptății, al curajului și al înțelepciunii, vorbind fără teamă împotriva nedreptății și îndemânând poporul să se întoarcă la Dumnezeu.

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

În creștinism, Sfântul Ilie este venerat ca un model de credință, curaj și devotament față de Dumnezeu, iar în tradiția populară românească, el este considerat protector împotriva secetei și a incendiilor. De asemenea, în creștinism, Sfântul Ilie este văzut ca un precursor al lui Mesia, apărând alături de Moise la Schimbarea la Față a lui Iisus, confirmând rolul său profetic. Sfântul Ilie este sărbătorit pe 20 iulie în Biserica Ortodoxă și în Biserica Catolică, iar în tradiția populară românească, ziua Sfântului Ilie este asociată cu fenomene meteorologice extreme, cum ar fi furtuni, tunete și fulgere.

Sfântul Ilie 2024: tradiții și obiceiuri la români

În tradiția populară românească, Sfântul Ilie este o figură complexă, împletind elemente creștine cu credințe precreștine. Ziua de 20 iulie, când este celebrată ridicarea sa la cer, este marcată de o serie de obiceiuri și superstiții.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este acela de a nu lucra în ziua de Sfântul Ilie, pentru a evita mânia sfântului. Se spune că Ilie aruncă cu fulgere și trăsnete asupra celor care nu respectă această interdicție. De asemenea, se crede că persoanele care se scaldă în râuri sau în lacuri se pot îneca, fiind pedepsiți de Sfântul Ilie.

În unele zone, se obișnuiește să se aducă ofrande la biserică, precum mere, miere sau colaci, pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt apoi împărțite săracilor sau consumate în familie. Se crede că acestea aduc noroc și protecție. Merele sunt considerate a fi fructele preferate ale Sfântului Ilie și se spune că cine mănâncă mere sfințite în această zi va fi sănătos tot anul.

Un alt obicei interesant este legat de busuioc. Se crede că busuiocul cules în ziua de Sfântul Ilie are puteri tămăduitoare și protectoare. Femeile îl duc la biserică pentru a fi sfințit, apoi îl folosesc pentru a prepara leacuri sau îl pun la icoane pentru a proteja casa de rele.

În unele zone, se organizează procesiuni și slujbe religioase în cinstea Sfântului Ilie. Oamenii se roagă pentru ploaie și recolte bogate, dar și pentru protecție împotriva incendiilor și a altor calamități naturale.

Ce înseamnă dacă plouă de Sf. Ilie

Sfântul Ilie este asociat în cultura populară românească cu fenomene meteorologice puternice. Legendele îl descriu călătorind pe cer într-un car cu roți de foc, purtând un bici de foc cu care tună și lovește diavolii. Această imagine își are rădăcinile în relatarea biblică a înălțării lui Ilie la cer într-un car tras de cai de foc.

Ploaia din ziua de Sfântul Ilie este considerată a avea o semnificație specială. Este văzută ca o manifestare a prezenței sfântului pe cer, continuându-și lupta împotriva forțelor malefice. Tunetele sunt asociate cu zgomotul produs de carul său de foc, iar fulgerele reprezintă loviturile biciului său împotriva diavolilor.

Tradiția sfătuiește evitarea muncii în această zi, din teama de a nu atrage mânia sfântului, care ar putea trimite furtuni, grindină sau ploi torențiale. În cazul unei furtuni, se recomandă închiderea ușilor și ferestrelor pentru a împiedica intrarea spiritelor rele în casă.

O credință interesantă se referă la copacul de carpen. Se spune că nu este bine să te adăpostești sub acest copac în timpul unei furtuni de Sfântul Ilie, deoarece se crede că duhurile rele alungate de sfânt se ascund în el.

Ce nume sunt sărbătorite astăzi

De Sfântul Ilie, pe 20 iulie, își sărbătoresc onomastica persoanele care poartă următoarele nume:

Nume masculine:

· Ilie

· Iliuță

· Lică

· Eliade

· Ilieș, Iliuș

· Ile, Ilea, Iliescu, Ilașcu, Iloaie, Ilioaie

Nume feminine:

· Ilinca

· Eliana

· Ilia

· Lia, Liana

În total, peste 120.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie, conform Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate

În contextul în care scăderea natalității reprezintă o problemă acută în țările occidentale, un studiu amplu realizat de cercetătorii danezi a stabilit o legătură directă între infertilitate și poluare, inclusiv cea fonică.

 

Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro
Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro

Vacanța de vară a ajuns la final, dar asta nu înseamnă că nu mai avem motive să mergem la mare. Dimpotrivă, vremea este bună, iar prețurile sunt mai prietenoase.  

Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”
Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”

Toamna are bogățiile ei, iar mâncărurile gătite în această perioadă sunt printre cele mai gustoase de peste an.  

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.