Sfântul Ilie 2024. Ce înseamnă dacă plouă astăzi și de ce nu este bine să facem baie în râuri sau în lacuri

Sfantul Ilie
Shutterstock

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc sâmbătă, 20 iulie 2024, pe Sfântul Ilie. Iată ce tradiții și obiceiuri se țin în această zi, dar și cine sunt sărbătoriții.

Sfântul Ilie, cunoscut și ca Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, este o figură importantă atât în creștinism, cât și în iudaism.

Cine a fost Sfântul Ilie

El a trăit în secolul al IX-lea î.Hr., în timpul domniei regelui Ahab al Israelului. Sfântul Ilie s-a născut în Tesbe, un oraș din Galaad, într-o familie de preoți, iar numele său, "Eliyahu" în ebraică, înseamnă "Dumnezeul meu este Yahve".

Acesta a fost ales de Dumnezeu pentru a-i mustra pe israeliți pentru că se închinau zeului păgân Baal și pentru a-i îndemna să se întoarcă la adevărata credință. El a săvârșit numeroase minuni, printre care înmulțirea făinii și uleiului unei văduve sărace, învierea fiului văduvei și chemarea focului din cer pentru a arde jertfa sa, demonstrând astfel puterea Dumnezeului adevărat. Sfântul Ilie a oprit ploaia timp de trei ani și jumătate, ca pedeapsă pentru idolatria israeliților, și a fost răpit la cer într-un car de foc, fără a cunoaște moartea fizică, conform Crestinortodox.ro.

Ilie Tesviteanul s-a confruntat direct cu preoții lui Baal pe Muntele Carmel, într-o încercare de a demonstra care este adevăratul Dumnezeu. Victoriasa sa a dus la reîntoarcerea multor israeliți la credința în Yahve. Ilie a fost un om al dreptății, al curajului și al înțelepciunii, vorbind fără teamă împotriva nedreptății și îndemânând poporul să se întoarcă la Dumnezeu.

Citește și
De ce Bela Karoly a căzut în dizgrația regimului comunist. Oficialii români au fost îngroziţi de ce a făcut la Moscova

În creștinism, Sfântul Ilie este venerat ca un model de credință, curaj și devotament față de Dumnezeu, iar în tradiția populară românească, el este considerat protector împotriva secetei și a incendiilor. De asemenea, în creștinism, Sfântul Ilie este văzut ca un precursor al lui Mesia, apărând alături de Moise la Schimbarea la Față a lui Iisus, confirmând rolul său profetic. Sfântul Ilie este sărbătorit pe 20 iulie în Biserica Ortodoxă și în Biserica Catolică, iar în tradiția populară românească, ziua Sfântului Ilie este asociată cu fenomene meteorologice extreme, cum ar fi furtuni, tunete și fulgere.

Sfântul Ilie 2024: tradiții și obiceiuri la români

În tradiția populară românească, Sfântul Ilie este o figură complexă, împletind elemente creștine cu credințe precreștine. Ziua de 20 iulie, când este celebrată ridicarea sa la cer, este marcată de o serie de obiceiuri și superstiții.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este acela de a nu lucra în ziua de Sfântul Ilie, pentru a evita mânia sfântului. Se spune că Ilie aruncă cu fulgere și trăsnete asupra celor care nu respectă această interdicție. De asemenea, se crede că persoanele care se scaldă în râuri sau în lacuri se pot îneca, fiind pedepsiți de Sfântul Ilie.

În unele zone, se obișnuiește să se aducă ofrande la biserică, precum mere, miere sau colaci, pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt apoi împărțite săracilor sau consumate în familie. Se crede că acestea aduc noroc și protecție. Merele sunt considerate a fi fructele preferate ale Sfântului Ilie și se spune că cine mănâncă mere sfințite în această zi va fi sănătos tot anul.

Un alt obicei interesant este legat de busuioc. Se crede că busuiocul cules în ziua de Sfântul Ilie are puteri tămăduitoare și protectoare. Femeile îl duc la biserică pentru a fi sfințit, apoi îl folosesc pentru a prepara leacuri sau îl pun la icoane pentru a proteja casa de rele.

În unele zone, se organizează procesiuni și slujbe religioase în cinstea Sfântului Ilie. Oamenii se roagă pentru ploaie și recolte bogate, dar și pentru protecție împotriva incendiilor și a altor calamități naturale.

Ce înseamnă dacă plouă de Sf. Ilie

Sfântul Ilie este asociat în cultura populară românească cu fenomene meteorologice puternice. Legendele îl descriu călătorind pe cer într-un car cu roți de foc, purtând un bici de foc cu care tună și lovește diavolii. Această imagine își are rădăcinile în relatarea biblică a înălțării lui Ilie la cer într-un car tras de cai de foc.

Ploaia din ziua de Sfântul Ilie este considerată a avea o semnificație specială. Este văzută ca o manifestare a prezenței sfântului pe cer, continuându-și lupta împotriva forțelor malefice. Tunetele sunt asociate cu zgomotul produs de carul său de foc, iar fulgerele reprezintă loviturile biciului său împotriva diavolilor.

Tradiția sfătuiește evitarea muncii în această zi, din teama de a nu atrage mânia sfântului, care ar putea trimite furtuni, grindină sau ploi torențiale. În cazul unei furtuni, se recomandă închiderea ușilor și ferestrelor pentru a împiedica intrarea spiritelor rele în casă.

O credință interesantă se referă la copacul de carpen. Se spune că nu este bine să te adăpostești sub acest copac în timpul unei furtuni de Sfântul Ilie, deoarece se crede că duhurile rele alungate de sfânt se ascund în el.

Ce nume sunt sărbătorite astăzi

De Sfântul Ilie, pe 20 iulie, își sărbătoresc onomastica persoanele care poartă următoarele nume:

Nume masculine:

· Ilie

· Iliuță

· Lică

· Eliade

· Ilieș, Iliuș

· Ile, Ilea, Iliescu, Ilașcu, Iloaie, Ilioaie

Nume feminine:

· Ilinca

· Eliana

· Ilia

· Lia, Liana

În total, peste 120.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie, conform Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii, nemiloși cu fotbaliștii din Kosovo după ce au văzut cum au lăsat vestiarul de pe Arena Națională
Sârbii, nemiloși cu fotbaliștii din Kosovo după ce au văzut cum au lăsat vestiarul de pe Arena Națională
Citește și...
A fost vândut cel mai mare schelet de dinozaur scos vreodată la licitaţie. Suma obținută a șocat pe toată lumea
A fost vândut cel mai mare schelet de dinozaur scos vreodată la licitaţie. Suma obținută a șocat pe toată lumea

Cel mai mare schelet de dinozaur scos vreodată la licitaţie în Franţa, măsurând 22 de metri lungime, a fost adjudecat sâmbătă în regiunea pariziană pentru peste şase milioane de euro, informează AFP, citat de Agerpres.

O clădire-simbol din România, lăsată în paragină, salvată de Ambulanța pentru Monumente. Rezultatele au început să se vadă
O clădire-simbol din România, lăsată în paragină, salvată de Ambulanța pentru Monumente. Rezultatele au început să se vadă

Ambulanța pentru Monumente a salvat încă o clădire-simbol, lăsată în paragină. Este vorba despre un lăcaș de cult din Mehedinți. Acolo au ajuns zeci de voluntari, mulți dintre ei studenți.

„Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă în Arad. Unde pot fi admirate replicile celebrelor statui
„Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă în Arad. Unde pot fi admirate replicile celebrelor statui

Armata nemuritoare a primului împărat chinez a ajuns la Arad. Este vorba despre 45 de replici ale soldaților de teracotă, care au fost expuse la Complexul Muzeal din oraș.

Recomandări
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței

Explozii au zguduit duminică dimineaţă mai multe oraşe ucrainene, inclusiv Kievul, iar Polonia, ţară vecină membră NATO, şi-a mobilizat avioanele după ce Rusia a lansat un atac cu rachete asupra Ucrainei.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu noul șef al NATO și cu liderii europeni, la Bruxelles. Cine va mai face parte din delegație
Marcel Ciolacu, întâlnire cu noul șef al NATO și cu liderii europeni, la Bruxelles. Cine va mai face parte din delegație

Premierul Marcel Ciolacu se va afla luni la Bruxelles, într-o vizită de lucru în cadrul căreia va avea întâlniri cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, cu preşedintele ales aș Consiliului European şi cu cel al Parlamentului European.

Când va lua UEFA decizia finală în privința meciului România - Kosovo. Anunțul venit de la Nyon
Când va lua UEFA decizia finală în privința meciului România - Kosovo. Anunțul venit de la Nyon

Consultant tehnic al UEFA, Ionuţ Lupescu, a afirmat, duminică dimineaţă, că forul continental va rezolva cazul România - Kosovo până la finalul anului.