Sfânta Ecaterina. Tradiții și superstiții pe 25 noiembrie, de Sfânta Mare Muceniță Ecaterina

Sfânta Ecaterina
Shutterstock

În calendarul ortodox, ziua de 25 noiembrie este dedicată cinstirii Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, o figură emblematică a creștinismului timpuriu, venerată pentru curajul, inteligența și devotamentul său față de credință.

Sfânta Ecaterina, o fecioară de o frumusețe și inteligență rară, a trăit în Alexandria secolului al IV-lea, în timpul persecuțiilor împăratului Maxențiu. Creștin ortodoxii o cinstesc pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina în data de 25 noiembrie.

Cine a fost Sfânta Ecaterina

Conform tradiției, Sfânta Ecaterina s-a născut într-o familie nobilă din Alexandria, primind o educație aleasă. Era cunoscută pentru frumusețea sa fizică, dar și pentru inteligența și cunoștințele sale vaste în filosofie, retorică și științe. Refuzând să se căsătorească cu împăratul Maxențiu, care îi ceruse mâna, Ecaterina l-a provocat pe acesta la o dezbatere publică, în care a demonstrat superioritatea credinței creștine față de religia păgână.

Impresionat de erudiția și argumentele sale, împăratul a adunat 50 de filozofi pentru a o convinge să se lepede de Hristos. Însă, contrariu așteptărilor, Ecaterina i-a convertit pe toți la creștinism, fapt care a stârnit mânia împăratului. A fost supusă la torturi cumplite, inclusiv la supliciul roții dințate, care s-a frânt în mod miraculos la atingerea sa. În final, a fost condamnată la moarte prin decapitare. Se spune că din rana sa a curs lapte în loc de sânge, iar trupul său a fost dus de îngeri pe Muntele Sinai, unde a fost descoperit intact în secolul al VI-lea, conform Creștinortodox.ro.

Semnificația sărbătorii

Sărbătoarea Sfintei Ecaterina este o celebrare a curajului, a inteligenței și a devotamentului față de credință. Ea ne amintește de puterea spiritului uman de a învinge orice obstacol, de importanța apărării convingerilor proprii și de victoria finală a binelui asupra răului. Sfânta Ecaterina este considerată ocrotitoarea femeilor necăsătorite, a studenților, a filosofilor, a retorilor și a celor care se află în suferință. În ziua sărbătorii sale, credincioșii participă la slujbe religioase și se roagă Sfintei Ecaterina pentru ocrotire, sănătate și îndrumare spirituală.

Citește și
Polițiști
Enoriași, amendați în interiorul bisericii Sfânta Ecaterina din Constanța
Cristian Tudor Popescu, nemilos față de Călin Georgescu: „Victoria lui e...”

Tradiții și superstiții

De-a lungul timpului, în jurul sărbătorii Sfintei Ecaterina s-au țesut numeroase tradiții și superstiții. În unele zone ale țării, fetele necăsătorite țin post în ajunul sărbătorii, sperând să își viseze ursitul. Se spune că Sfânta Ecaterina le ajută să își găsească un soț bun și credincios. De asemenea, în această zi se fac previziuni meteorologice pentru iarna care urmează. Dacă în ziua de Sfânta Ecaterina este frig și ninsoare, se spune că iarna va fi lungă și grea. În schimb, dacă vremea este blândă, se așteaptă o iarnă ușoară. O altă superstiție spune că în această zi nu este bine să se muncească la câmp, pentru a nu atrage mânia Sfintei Ecaterina.

Pe 25 noiembrie, își serbează onomastica în mare pare femeile care poartă numele Sfintei, dar și derivate precum: Cătălina; Catrina, Catinca, Caterina, Cati, Catina, Catița, Tincuța. În ceea ce privește bărbații sunt sărbătoriți cei care poartă numele de Cătălin.

Rugăciune către Sfânta Ecaterina

„O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti. Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc', ,,veşminte albe' spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie' pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului. Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului.

Cu legătura smereniei te-ai încins Sfântă Ecaterina, preafericită, şi toate legăturile ispitelor vrăjmaşului ai călcat. Din adâncul răutăţilor scoate-ne pe noi, cei ce pururea alunecăm în mândrie şi ne facem cămările deschise pentru tot viforul patimilor.

Pe împăratul cel învechit în răutate foarte ai mustrat şi cu săgeţile cuvintelor tale ai doborât toată înşelăciunea idolilor, cu săgeata iubirii lui Hristos rănind inimile filosofilor şi a celor ce dormeau în întunericul necredinţei. Şi acum fericită, înstrăinează mintea noastră de toată cugetarea lumească şi ne arată prin milostivirea ta vase cinstite Izvorului tuturor darurilor. Pe prunci îi păzeşte sub acoperământul rugăciunii tale, paşii tinerilor întăreşte-i pe calea credinţei şi mărturisirii Cuvântului, fii toiag celor bătrâni, pe preoţi îi luminează cu razele înţelepciunii Cuvântului, monahilor fii cetate nebiruită împotriva săgeţilor ispititorului, fecioarelor arată-te în toată vremea osârdnică rugătoare şi înzestrătoare cu darurile Cuvântului, Biserica lui Hristos o păzeşte de loviturile ereziilor şi toată lumea o îngrădeşte cu legătura puternicei tale rugăciuni.

Luând în ajutor cetele îngereşti şi stând înaintea Împăratului luminii, roagă-te să aflăm noi milă în ceasul ieşirii sufletului din trup, păzindu-ne de înfricoşatele ameninţări ale vrăjmaşilor nevăzuţi, cărora din neputinţă am slujit în această viaţă, fiind noi iubitori de patimile cele stricătoare de suflet mai mult decât de răbdarea necazurilor spre mântuire. La înfricoşătoarea judecată a Mântuitorului împreună cu Maica Domnului, cu Sfântul Arhanghel Mihail, cu Înaintemergătorul, cu Apostolii şi cu toţi Sfinţii roagă-te să aflăm noi izbăvire de partea cea de-a stânga şi să moştenim frumuseţile Raiului.

Ca una ce străluceşti cu frumuseţea mai presus de minte, îmbrăcându-te în lumina iubirii Treimii, înfrumuseţează şi sufletele noastre cu podoabele rugăciunilor tale, ca cinstindu-te neîncetat după vrednicie să aflăm calea Împărăţiei celei de sus, spre slava lui Dumnezeu şi dobândirea cununei mântuirii. Amin.”

Articol recomandat de sport.ro
Becali, îngrozit după eșecul lui Ciolacu la prezidențiale: de ce rezultatul e o mare lovitură pentru FCSB
Becali, îngrozit după eșecul lui Ciolacu la prezidențiale: de ce rezultatul e o mare lovitură pentru FCSB
Citește și...
Calendar ortodox, 25 noiembrie. Cine a fost Sfânta Ecaterina și ce nume se sărbătoresc în această zi
Calendar ortodox, 25 noiembrie. Cine a fost Sfânta Ecaterina și ce nume se sărbătoresc în această zi

Sfânta Muceniță Ecaterina este pomenită în calendarul creștin ortodox, în fiecare an pe 25 noiembrie.

Enoriași, amendați în interiorul bisericii Sfânta Ecaterina din Constanța
Enoriași, amendați în interiorul bisericii Sfânta Ecaterina din Constanța

Scandal la Constanța, după ce magistraţii au respins, miercuri dimineaţă, contestaţia Arhiepiscopiei Tomisului privind interzicerea organizării de pelerinaje.

Moaştele Sfintei Parascheva și ale Sfintei Ecaterina, în procesiune în Iași. ”Tremur de emoție”
Moaştele Sfintei Parascheva și ale Sfintei Ecaterina, în procesiune în Iași. ”Tremur de emoție”

Procesiune impresionantă, vineri seară, în capitala Moldovei, unde în aceste zile se desfăşoară cel mai mare pelerinaj din ţară.

Cozi uriaşe la moaşte, în Iaşi.
Cozi uriaşe la moaşte, în Iaşi. "Sfânta Parascheva şi Sfânta Ecaterina s-au întâlnit"

A fost o noapte albă pentru pelerinii ajunși la Iași să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, dar și ale Sfintei Ecaterina, aduse din Grecia. Credincioșii au așteptat ore în șir pentru a atinge racla.

Cosmarul din centrele de plasament, dezvaluit de un tanar.
Cosmarul din centrele de plasament, dezvaluit de un tanar. "Ma dadeau cu capul de faianta fiindca plangeam dupa mama"

Si-a petrecut toata viata in camine, intai la sfanta Ecaterina unde a mancat batai groaznice, apoi la Sfantul Nicolae unde era indemnat sa ia medicatie psihiatrica.

Recomandări
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi

Cu peste 99% dintre secții numărate, candidatul independent Călin Georgescu este pe primul loc în rezultatele parțiale publicate de AEP. Georgescu are peste 2 milioane de voturi și un avans detașat.

Călin Georgescu, creația unei misterioase grupări organizate cu sediul pe TikTok. S-a activat în ultimele 2 luni | DOCUMENT
Călin Georgescu, creația unei misterioase grupări organizate cu sediul pe TikTok. S-a activat în ultimele 2 luni | DOCUMENT

Succesul venit de nicăieri al lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România este rezultatul unei campanii extrem de bine pusă la punct pe TikTok, de către o grupare organizată deocamdată necunoscută care s-a activat brusc acum 2 luni.

„Victoria șoc” a lui Georgescu, în presa străină. „Niciodată nu am văzut o asemenea creștere comparativ cu sondajele”
„Victoria șoc” a lui Georgescu, în presa străină. „Niciodată nu am văzut o asemenea creștere comparativ cu sondajele”

”Surpriză” și chiar ”șoc” - sunt cuvintele prin care presa occidentală descrie rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România