Secretul tinereții, descoperit de un medic. Și-a scăzut vârsta biologică cu 20 de ani după ce a urmat 4 principii alimentare

pensionar
Profimedia

Un medic în vârstă de 78 de ani susține că și-a scăzut vârsta biologică cu 20 de ani, după ce a urmat patru reguli alimentare esențiale în păstrarea tinereții.

Cazul medicului american Michael Roizen face deja înconurul lumii. Anestezist de profesie și șef al secției de wellness la Cleveland Clinic din SUA, Roizen are 78 de ani, dar, după cum susține, vârsta sa biologică ar fi de aproximativ 57,6 ani, potrivit Business Insider.

El a dezvăluit că a urmat patru principii alimentare.

Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană constă în principal din alimente integrale, cum ar fi fructele și legumele, leguminoasele, proteinele cu conținut scăzut de grăsimi și lactatele, și limitează carnea roșie, alimentele procesate și alcoolul. Aceasta a fost numită cea mai sănătoasă dietă timp de șapte ani la rând de către US News & World Report, iar cercetările au legat-o de o mai bună sănătate a inimii, pierderea în greutate și prevenirea declinului cognitiv.

Păstrăvul și somonul sunt principalele sale surse de proteine animale, care conțin vitamina D și acizi grași omega-3.

Citește și
risipa alimentara
Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente
Cum a reușit o femeie să își cumpere 3 case din propriile economii. Timp de 18 ani a trăit cu doar 1,4 dolari pe zi

O masă mare la prânz

Roizen ia cea mai mare masă la prânz și mănâncă "foarte puțin" la cină - de obicei doar o salată. Nu poate dormi bine după o masă copioasă și apoi se simte "mult mai rău a doua zi".

Un studiu realizat în 2024 de cercetători de la Universitatea din Alagoas, Brazilia, a constatat că consumul celor mai multe calorii la prânz ar putea ajuta la prevenirea și tratarea obezității, indiferent de calitatea dietei unui participant. Echipa a sugerat că mâncatul în acest mod s-ar putea alinia mai bine la ritmurile naturale ale organismului.

Restricționează caloriile cinci zile pe lună

Roizen urmează, de asemenea, Dieta Longevității dezvoltată de Valter Longo, profesor de gerontologie și director al Institutului de Longevitate al Universității din California de Sud. El face acest lucru de șapte ani. Dieta presupune restricționarea caloriilor cinci zile pe lună pentru a imita efectele postului.

Caloriile sunt reduse la 1.100 în prima zi de "post", apoi la aproximativ 700 în zilele două-cinci. Un studiu realizat în 2024 de echipa lui Longo de la USC a constatat că participanții la dieta care imită postul aveau vârste biologice mai mici cu o medie de doi ani și jumătate după trei luni de dietă.

O „fereastră” de opt ore între mese

Medicul din SUA ține post intermitent mâncând în fiecare zi între orele 11:00 și 19:00.

El a spus că, deși datele privind impactul postului intermitent asupra longevității sunt mult mai puțin solide decât datele privind postul cu restricție calorică, dar el a spus că îi place cum se simte.

"Până la sfârșitul acestei perioade de 16 ore, mă simt minunat și foarte energic. Dorm mult mai bine și par să am, de asemenea, mult mai multă energie", a spus el.

Business Insider a raportat anterior că cercetările privind beneficiile potențiale ale postului intermitent nu sunt concludente. Un studiu controversat publicat la începutul acestui an a sugerat că acesta poate scurta de fapt durata de viață a persoanei, iar alții au sugerat că nu are beneficii pentru sănătatea noastră.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Ce este disbioza. Alimente pentru o floră intestinală sănătoasă
Ce este disbioza. Alimente pentru o floră intestinală sănătoasă

Știai că există și bacterii bune? Corpul uman este gazda unei comunități enorme de microorganisme, cele mai multe fiind prezente în tractul gastrointestinal, unde trăiesc sute de trilioane de organisme microscopice.

Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente
Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente

Risipim resturi de alimente în fiecare zi, atât în propria gospodărie, cât și în lanțul alimentar. Astfel, în fiecare an, la nivel global, sunt aruncate miliarde de tone de alimente.

Cum putem avea grijă de noi în zilele de foc. Ce trebuie evitat și ce alimente sunt benefice
Cum putem avea grijă de noi în zilele de foc. Ce trebuie evitat și ce alimente sunt benefice

Pe cod roșu de arșiță, hidratați-vă și evitați băuturile alcoolice, cafeaua și energizantele. Sunt recomandările medicilor care ne sfătuiesc să avem mare grijă în aceste zile de foc.  

Recomandări
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Se pregătesc noi măsuri în județele devastate de inundații
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Se pregătesc noi măsuri în județele devastate de inundații

În judeţele Galaţi şi Vaslui, puternic afectate de inundații, a fost instituită stare de alertă. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale.

Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,4, a avut loc, luni, în România. Seismul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,4, s-a produs, luni după-amiază, în judeţul Buzău, arată Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.