Sculptură din obstacolele antitanc de la Kiev, expusă la Iași: „Cercul mișcător” a provocat fiori refugiaților ucraineni
O sculptură "manifest" a fost expusă la Iaşi. Realizată din obstacolele antitanc ale Kievului, instalaţia de 16 tone a fost adusă în centrul municipiului Iaşi, cu ocazia festivalului Romanian Creative Week.
Se numeşte "Cercul mişcător" şi a atras privirile trecătorilor curioşi, dar a stârnit şi fiori în ucrainenii refugiaţi la noi, care şi-au amintit de ororile de acasă.
Sculputura a fost realizată în luna martie, de către artistul Nikita Kadan, care se află în Kiev şi povesteşte despre cum a trimis la Iaşi o parte din peisajul de acasă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Nikita Kadan, artist: „Aici, lângă atelierul meu, poţi vedea o locuinţă care a fost distrusă de bombe, aici alta distrusă parţial. E locul pe unde merg zilnic până acasă."
Trecătorii s-au oprit pe rând în faţa sculpturii şi au încercat să o desluşească.
Femeie: „X-urile împotriva tancurilor ruseşti. Trezeşte multe emoţii şi dă de gândit. A fost interesant să le explic şi copiilor ce reprezintă, au fost foarte curioşi."
Sculptura le-a trezit fiori refugiaţilor ucraineni, care şi-au amintit de îndată de peisajele lăsate în urmă.
Femeie: „Vin dintr-o ţară în care e ceva din fiecare zi. Sunt din Odessa şi e ceva, pentru mine, normal."
Conform artistului, lucrarea are rolul de a-i atenționa pe cei care trec pe lângă ea și să-i îndemne la un moment de meditație asupra pericolului care este aproape.
Nikita Kadan: „E ca o amuletă protectoare. Materialele aduse dintr-un loc al catastrofei, acele dovezi a ceea ce deja s-a întâmplat la noi, sunt pentru voi talismane protectoare, ca acea catastrofă să nu se mai repete. Deci e un cerc magic. Un cerc protector."
Cătălin Alionte, director RCW: „A atras destul de multă atenţie, probabil aţi văzut deja. Lumea îşi punea tot felul de întrebări. Este o modalitate de a atrage atenţia."
Sculptura va mai putea fi văzută până la finalul festivalului de artă, apoi va fi mutată într-o nouă locaţie.