”Regina sudurii”, artista care i-a uimit pe ruși. Sculpturile inedite pe care le-a realizat

Ultima actualizare: 19-07-2020 09:48

O artistă din Rusia a devenit faimoasă pentru sculpturile metalice interactive, la scară mare.

Foloseşte bucăţi metalice îmbinate prin sudură, aşa că a fost supranumită "Regina sudurii". Însă nu e un titlu nobiliar pentru activităţi industriale, ci pentru artă.

"Mama", aşa este intitulată una dintre sculpturi, din oţel inoxidabil, înaltă de 3 metri şi cântărind 300 de kilograme. O siluetă maternă colosală, în braţele căreia se poate cuibări un adult în poziţia în care mama îşi leagănă pruncul.

Aleksandra Weld Queen, artist: "Îmi place să mă aşez în braţele ei, îmi dă un sentiment de siguranţă, simt că nu sunt singură. Ceva sau cineva are grijă de mine în viaţă, mă călăuzeşte."

Privită de aproape, se dezvăluie alcătuirea sculpturii din nervuri metalice delicate, care se întrepătrund ca o reţea de capilare. Cu migală de bijutier, artista a îmbinat prin sudare, piesă cu piesă, până la desăvârşirea siluetei.

Aleksandra Weld Queen, artist: "Am vrut să aibă calitate şi fineţea unei bijuterii. Are trei metri, dar structura e delicată ca un filigran."

Tânăra creatoare a deprins meşteşugul studiind tehnologia susdurii la Politehnica din Moscova. Dar, spune ea, importantă este ideea artistică.

Aleksandra Weld Queen, artist: "Sudor? Nu, eu sunt artist! Sudarea este doar o unealtă pentru mine, materialul, metoda prin care transmit lumii ideile mele artistice."

Astfel a creat sculpturi uimitoare, inclusiv accesorii fantastice pentru ţinute vestimentare. Pentru că, mărturiseşte "Regina sudurii", cedează mereu fascinaţiei de a lucra cu metalul.

Aleksandra Weld Queen, artist: "Când ţin în mână o piesă metalică mă simt atrasă de aceasta ca un magnet. Simt că trebuie să lucrez ceva, să creez ceva, pornind de la acea bucată de metal. Această sculptură pe care am creat-o în 2012 este un autoportret. Este imaginea locului de pornire, de unde pornim cu toţii în aventura vieţii."

Alte compoziții amintind de avioane, aerodromuri și piste de aterizare sunt pregătite pentru Burning Man, un festival international de sculptură din Nevada, unde vin creatori de artă nonconformiști din toată lumea.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO