Salvador Dali, portretul genialului pictor spaniol. Viața și citate celebre ale pictorului

Salvador Dali
Getty

Pe 23 ianuarie 2023 se împlinesc 34 de ani de la moartea pictorului spaniol Salvador Dali, cunoscut ca reprezentat al curentului suprarealist.

Datorită aparițiilor sale excentrice și megalomaniei, Salvador Dali a cunoscut rapid succesul și a devenit o vedetă internațională.

Printre cele mai de succes lucrări ale sale menționăm „Persistența memoriei”, care este și una dintre cele mai cunoscute picturi din lume. 

Tabloul a fost realizat în 1931, în ulei pe pânză și înfățișează un țărm sumbru presărat cu mai multe ceasuri topite.

Lucrarea este recunoscută pe scară largă după titluri ca: „Melting Clocks”, „The Soft Watches” sau „The Melting Watches”.

Citește și
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Din 1934 se află în colecția Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York City.

Puteți vedea lucrarea „Persistența memoriei” aici.

Cine a fost Salvador Dali

Salvador Dali, pe numele întreg, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech s-a născut pe pe 11 mai 1904 în Figueras, Spania, și a fost al doilea fiu al lui Salvador Dali Cusi și a al Felipei Domenech Ferres.

Salvador și-a descoperit pasiunea pentru pictură în copilărie, când a încercat să picteze pe cutii de carton pe care le primise de la mătușa sa.

Părinții au observat înclinațiile artistice ale fiului lor și, într-o vară, l-au trimis la Ramon Pichot, un pictor impresionist care le era prieten de familie.

Pichot locuia în Paris și era prieten cu mulți alți artiști, printre care și Pablo Picasso.

Picasso a avut un rol important în viața lui viitorului pictor, deoarece l-a convins pe tatăl lui Dali să-l lase să dea examenul la Academia de Arte San Fernando din Madrid.

În 1922, Dali a fost admis la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, unde s-a împrietenit cu Federico García Lorca, Luis Bunuel și cu mulții alții. 

În perioada studenției, Dali s-a făcut remarcat datorită personalității sale autoritare.

Dali era deranjat de sistemul de predare și pentru a-și demonstra puterea de convingere, împreună cu ceilalți colegi, a organizat proteste.

După mai multe sancțiuni disciplinare, în 1936, Dali a fost exmatriculat.

În urma acestui eveniment, Dali s-a întors la Figueres și a început să se dedice în totalitate pictatului.

A început prin a experimenta mai mult stiluri de pictură avangardistă, în special cubismul, futurismul și purismul.

Dali și-a manifestat interesul pentru mișcarea suprarealistă în care își regăsea stilul artistic.

A început să publice lucrări de avangardă catalană, însă acestea s-au dovedit a fi mult prea dure pentru public. Iar, în 1934 a fost exclus din grupul artiștilor suprarealiști. Asta nu l-a împiedicat să se considere singurul artist capabil de a capta elemente suprarealiste în picturile sale.

În lucrările lui Dali sunt incluse o cantitate mare de elemente - oameni și animale - într-o combinație irațională a raporturilor și deformare a realității.

„Un câine andaluz” – filmul care i-a adus faima lui Dali

În 1922, Luis Bunuel și Dali au creat un scurtmetraj suprarealist mut franco-spaniol. Filmul era compus din mai multe scene de violență și cadavre în stare de putrefacție, potrivit britannica.com.

Filmul s-a bucurat de un succes real și le-a adus faima celor doi și Dali a ajuns să fie cunoscut și în Paris.

Dali ajunsese să fie înconjurat de persoane care i-au înțeles stilul și comportamentul excentric.

Starea de megalomanie

Între anii 1939 și 1948 pictorul ajunge la New York, unde expozițiile sale au cunoscut un succes uriaș.

Artistul manifesta o mândrie ieșită din comun și crea lucrări în care prezenta un univers sub semnul erotismului, sadismului, scatologiei și putrefacției.

Dali se plimba pe străzile New York-ului cu un clopoțel, pe care îl folosea pentru a atrage atenția asupra sa.

Gândul că ar putea trece neobservat este pentru el la fel de insuportabil ca sărăcia și smerenia.

De asemenea, când acorda interviuri vorbea despre sine la persoana a treia, folosind formularea „divinul Dalí" sau „divinul".

Relația cu Gala

În 1929, Dali a întâlnit-o pe Gala Diaconov, soția poetului Paul Eluard. Îndrăgostit nebunește de Gala, pictorul a reușit să o despartă de Eduard și la scurt timp s-au căsătorit.

Gala devenise muză în picturile sale. 

Salvador spunea că alături de Gala a recunoscut dragostea trupească, ceea ce l-a salvat de la nebunie, după cum a mărturisit la un moment dat, potrivit historia.ro.

Sfârșitul lui Dali

Dali a murit pe 23 ianuarie 1989 la Figueras, localitatea în care s-a născut. El a fost înmormântat în orașul natal, în nord-estul Cataloniei, regiune din Spania.

Citate celebre ale lui Salvador Dali

Iată o parte dintre citatele celebre ale pictorului excentric Salvador Dali, potrivit goodreads.com.

„Inteligența fără ambiție este o pasăre fără aripi.”

„Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul”.

„Există întotdeauna două feluri de pictori: cei care depășesc limita și cei care știu cum să se apropie de aceste granițe cu respect și răbdare, fără să le încalce însă.”

„Nu-ți fie frică de perfecțiune, n-o s-o atingi niciodată.”

„În fiecare dimineață, când mă trezesc, experimentez o bucurie extraordinară — bucuria de a fi Salvador Dali — și mă întreb răpită: Ce lucruri minunate va realiza acest Salvador Dalí astăzi?”

„Ceea ce este important este să răspândești confuzia, nu să o elimini.”

„Singura diferență dintre mine și un nebun este faptul că eu nu sunt nebun!”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Imagini virale cu un polițist local din Cluj care ajută o rață cu boboci să ajungă înapoi în lac. ”Ce bine faceți!” VIDEO
Imagini virale cu un polițist local din Cluj care ajută o rață cu boboci să ajungă înapoi în lac. ”Ce bine faceți!” VIDEO

Imagini cu un poliţist local care ajută o raţă şi câţiva boboci să ajungă înapoi în lac au fost publicate de către primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, agentul fiind apreciat de către cei pe lângă care trece.

 

Cum pot duce injecțiile contra obezității la creșterea economiei. Prețul unui tratament din România care ”arde” 8 kg/lună
Cum pot duce injecțiile contra obezității la creșterea economiei. Prețul unui tratament din România care ”arde” 8 kg/lună

Experții au făcut calcule și susțin că noile generații de tratamente injectabile pentru obezitate pot avea și un important impact economic, pe lângă scăderea în greutate.  

Cine are dreptul să meargă în fața cozii. Persoanele care au prioritate prin lege
Cine are dreptul să meargă în fața cozii. Persoanele care au prioritate prin lege

Cozile sunt unul dintre lucrurile sensibile pentru români. Nu de puține ori s-au iscat adevărate scandaluri pe această temă, așa că mulți se întreabă cine are dreptul să meargă în fața cozii din punct de vedere legal?

Recomandări
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”

Speranța de viață a crescut cu un an în ultima vreme în țara noastră, dar tot ne aflăm la coada clasamentului european.  

Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale
Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat vineri seara că după alegerile din 9 iunie se va discuta la nivelul coaliţiei de guvernare dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale.

Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul
Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul

Fetița de 4 ani și bunica ei moarte în Călărași după ce au mâncat pește și mici și-au găsit sfârșitul din cauza unor bacterii comune, care se găsesc peste tot în jurul nostru, potrivit rezultatelor finale de laborator ale DSVSA Călărași.