S-a dat startul sărbătorilor la muzeul Astra: Soldații și-au primit turiștii. Zile pline de tradiții și sania trasă de cai
Cine a ajuns ieri la Muzeul în aer liber din Dumbravă Sibiului, s-a întors pentru câteva ore bune în vremea Marii Uniri de la 1918.
Evadarea fost una gustoasă, mai ales că bucătăresele au gătit mâncărurile românilor din aceea vreme, apreciate la fel de mult și acum. Și atelierele interactive au atras curioșii cu povești din gospodăriile țărăneșți, iar cei mici au putut face jucării din lână vopsită.
Soldații unui pluton românesc din primul război mondial, întruchipați de muzeografii sibieni, și-au așteptat vizitatorii cu adevărate lecții de istorie. Turiștii și localnicii au deslușit apoi tainele bucătăriei din vremea unirii. Nimeni nu a refuzat o porție zdravănă de fasole bătută cu ceapă călită și cârnații prăjiți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ileana Rucărean, bucătăreasă: „Se mânca varză călită, fasole bătută cu ceapă călită, cârnați prăjiți, slăninuță afumată prăjtă și salată de varză murată cu ulei de bostan.”
Români din toată țara au ales să sărbătorească Ziua Națională la Sibiu. Toți s-au declarat îndrăgostiți de bucățele din vremea străbunicilor.
„Ca la bunica, foarte bună”, a spus o pensionară.
„O mâncărica tradițională, cu o fasole cu cârnați, bineînțeles la noi în țară”, a punctat un tânăr.
Dincolo de lacul cu mori, poteca ne poartă spre gospodăriile săsești. Aici descoperim merele coapete pe sobă și în cuptorul înfierbântat apoi presărate cu zahăr și scorțișoară. În altă cameră spațioasă, doamna Magda îi învață pe cei mici tainele păpușilor din fire colorate de lână.
Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânț al muzelui ASTRA: „Ne-am întors la elementul tradițional, ne-am întors pe ulița satului românesc cu tot ce presupune ea: cu bucățele tradiționale de post sau cele care nu sunt de post”.
Atelierele interactive din acest sezon de iarnă sunt abia la început. În weekendurile următoare, puteți descoperi tradiția de ignat, cum se fac cârnații de casă și cum se pun la păstrat la fum sau în untură. Odată ce zăpada se va așterne în muzeu, sunteți poftiți la plimbare tihnită în sania trasă de cai.