România trebuie să scape de ghene și tomberoane. Sectorul 6 are sisteme de colectare moderne, dar nu pot fi folosite încă
Tot mai multe orașe renunță la ghenele din interiorul blocurilor și le înlocuiesc cu sisteme de colectare moderne, ușor de igienizat.
Astfel de dispozitive au fost montate în unele cartiere din Capitală de 10 ani. România trebuie să scape de ghene și tomberoane, unde se adună mizerie și șobolani.
După ce astfel de ghene îngropate au fost montate în Sectorul 6 din Capitală, oamenii sunt nemulțumiți pentru că nu au fost date în folosință.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Localnic: „A durat o lună până le-au montat și acum stau degeaba de încă o lună”.
Localnic: „Adică eu să vin când plec la piață să vin cu gunoiul după mine să-l arunc aici? Ce, eu sunt nebun să vin iarna să arunc gunoiul aici?”.
Când întregul sistem va fi gata, spun responsabilii, administrațiile de proprietari vor plăti mai puțin pentru gunoi, dacă vor colecta selectiv.
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: „Nu sunt funcționale pentru că în acest moment încă nu am organizat procesul de colectare. Trebuie să recunosc, firma care le montează se mișcă destul de greu. După ce le avem pe toate gata atunci vom face traseele cu mașinile care vin să le ridice, ca să facem acest lucru trebuie să atribuim și un nou contract către un operator care vine și colectează gunoiul de la populație. Undeva prin toamnă sau la sfârșitul anului de abia va fi sistemul funcțional”.
Ghenele, împărțite pe patru fracții, vor fi monitorizare video și vor putea fi curățate cu soluții speciale. Așa speră primăriile să-i convingă pe oameni să renunțe la ghenele cu tubulatură, din interiorul blocurilor.
Localnic: „Aveam și șobolani. Șobolanul nu mănâncă beton”.
Bogdan Cotigă, reprezentant al Primăriei Sectorului 3: „Cetățeanul care vine cu plasa de gunoi menajer trebuie să apese, se deschide trapa, aruncă punga de gunoi. Mașina are un braț care prinde ghena și o ridică cu tot cu rezervorul de dedesubt”.
1.000 astfel de ghene sunt montate în Sectorul 3 de aproximativ 10 ani. De curând au fost modernizate, iar capacitatea lor a fost mărită până la 10 metri cubi.
Localnic: „Domne, să nu arunce mâncare, în rest e perfect. Decât să stea maidane pe stradă. Vine și le ia zilnic, nu e problemă”.
În Sectorul 1 există un proiect pilot și vor fi cumpărate 900 de pubele care vor fi îngropate.