Rețete tradiționale au fost reinventate pentru a atrage mai mulți cumpărători. La ce prețuri ajung produsele

×
Codul embed a fost copiat

Cei care nu țin post și caută bunătăți pentru masa de Crăciun sunt în fața unei decizii greu de luat. Multe rețete românești de tobă, cârnați, dar și brânzeturi tradiționale, de exemplu, au cel puțin o variantă mai sofisticată.

Asta pentru că, încercând să țină pasul cu vremurile și gusturile și producătorii noștri au început să pună la maturat în tot felul de combinații de carne, brânză și chiar pește, iar prețurile sunt pe măsură.

Carnea ținută în băi de sare câteva zile, aruncată apoi sub o perdea de fum și lăsată să se usuce încet este foarte apreciată. Tot mai mulți producători vor să aibă și delicatese în vitrină, așa că au trecut la treabă. În timp ce unii se inspiră din străinătate, alții se lasă ghidați de intuiție.

Mihai Covacs, proprietarul unei carmangerii: „Sincer să vă zic, cred că lumea nu prea a văzut așa ceva, ce este aici în mâna mea. E ce am făcut eu, așa, după mintea mea. M-am gândit să vin cu ceva noutate în București ca să vadă lumea că se mai poate și altceva. Asta este o ceafă de mangalița, ținută în saramură 11 zile. Acum tai să vedeți cum arată o bunătate! Uitați aici!”.

Dacă rețeta a fost relativ ușor de conceput, partea grea vine abia acum: cum să-i convingă pe cumpărători.

Citește și
mancare
O femeie și-a rupt părul și l-a pus în mâncare intenționat ca să primească banii înapoi, într-un restaurant. VIDEO
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Reporter: E grea decizia?

Cumpărător: „Da, că trebuie să iau și pastramă”.

Reporter: Și ce vă oprește?

Cumpărător: „Cardul”.

Și pe bună dreptate. Multe dintre aceste bunătăți ajung să depășească 100 de lei pe kilogram.

De departe, una dintre cele mai mari evoluții de la noi au cunoscut-o brânzeturile. De la cașcaval, roți maturate și până la specialități afumate, multe dintre brânzeturile produse în România pot concura cu cele ale elvețienilor, francezilor și italienilor.

Unele brânzeturi, de pildă, sunt produse într-o fabrică din județul Covasna. Proprietarii i-au avut profesori pe câțiva elvețieni care au venit două luni în România ca să îi învețe.

Hunor Benko, reprezentantul unei fabrici de brânzeturi: „Avem și mai în vârstă și mai tinere. Cea mai în vârstă brânză pe care o avem aici e de 14 luni. E diferită rețeta, tehnologia după care facem. Avem și robot ca în Elveția care maturează, cu un fel de zeamă de sare”.

Inclusiv peștele este pus în evidență în tot felul de rețete sofisticate.

Adrian Șuță, producător: „Fileul din păstrăv somonat, prăvălit și proțăpit este copt, afumat și pus la uscat”.

Cele mai multe dintre aceste bunătăți pot fi cumpărate, însă, din magazinele producătorilor sau din băcănii. Foarte puține ajung și în supermarketuri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O fetiță de 2 ani din Suceava s-a înecat cu mâncare într-un supermarket și a fost salvată de un medic aflat în timpul liber
O fetiță de 2 ani din Suceava s-a înecat cu mâncare într-un supermarket și a fost salvată de un medic aflat în timpul liber

O fetiță de 2 ani din Suceava, care s-a înecat cu mâncare într-un supermarket, a fost salvată în ultima clipă de un medic ATI, aflat în timpul liber. 

O femeie și-a rupt părul și l-a pus în mâncare intenționat ca să primească banii înapoi, într-un restaurant. VIDEO
O femeie și-a rupt părul și l-a pus în mâncare intenționat ca să primească banii înapoi, într-un restaurant. VIDEO

Proprietarul unui restaurant din Blackburn, Lancashire, a rămas dezgustat după ce o clientă și-a pus propriul păr în mâncare ca să primească banii înapoi.

Vremea caldă din Grecia îi atrage pe românii dornici de relaxare cu prețuri mici la mâncare și cazare
Vremea caldă din Grecia îi atrage pe românii dornici de relaxare cu prețuri mici la mâncare și cazare

Vremea caldă a transformat Grecia dintr-o destinație de vară într-una de vacanță pentru tot anul. Cu avionul sau cu mașina, turiștii vin și acum în stațiuni, deși teoretic sezonul s-a terminat.

Vameșii maghiari au confiscat și distrus sute de kilograme de mâncare trimise românilor din Irlanda de rudele din țară
Vameșii maghiari au confiscat și distrus sute de kilograme de mâncare trimise românilor din Irlanda de rudele din țară

Autoritățile vamale maghiare au confiscat și distrus 400 de kilograme de carne crudă, ouă, băuturi alcoolice și produse din tutun trimise românilor care muncesc în Irlanda de către familiile acestora din țară.

 

Mâncare livrată cu drona, în capitala Sloveniei. Ce a comandat primarul
Mâncare livrată cu drona, în capitala Sloveniei. Ce a comandat primarul

Mâncarea ar putea fi livrată cu drona în curând, în capitala Sloveniei.  

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.