Reguli de circulație în Spania. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele

reguli de circulație în Spania
Shutterstock

Spania este o țară superbă, cu multe locații spectaculoase și peisaje de vis, care pot fi explorate cu mașina. Dacă plănuiești o vacanță în Spania și vrei să vezi cât mai mult din această țară, trebuie să conduci.

Fie că vii cu propria mașină sau închiriezi una, regulile de circulație pot fi diferite de cele cu care ești obișnuit în propria țară. E bine să te pui la punct cu principalele reguli de circulație în Spania, documentația necesară și eventualele amenzi și taxe de drum care pot apărea.

Reguli de circulație în Spania

Condusul în Spania nu este foarte diferit față de România în ceea ce privește regulile și reglementările. De exemplu, se conduce pe partea dreaptă a drumului și se depășește pe stânga.

Cetățenii europeni sunt familiarizați cu multe dintre legile de siguranță rutieră și cerințele pentru echipamentul vehiculului. Cultura de conducere este destul de relaxată. Spania are una dintre cele mai scăzute rate de accidente rutiere mortale din UE.

Poți conduce o mașină în Spania dacă ai cel puțin 18 ani și un permis de conducere valabil.

Citește și
geoagiu bai
Stațiunea din România unde se tratau dacii în antichitate. Puțini români știu cât de veche este

Cetățenii din țările UE pot folosi permisul de conducere din propria țară, deși va trebui să te înregistrezi la autoritățile locale și să îl înlocuiești cu un permis spaniol când expiră.

Cetățenii din afara UE/SEE pot folosi permisul lor de conducere străin timp de șase luni în Spania, după care va trebui să îl schimbe cu un permis spaniol.

Dacă folosești un permis emis într-o limbă străină, va trebui să îl traduci în spaniolă.

Spania operează un sistem de permis pe puncte, la fel ca în România. Șoferii încep de obicei cu 12 puncte, care sunt scăzute dacă titularul comite infracțiuni rutiere. Dacă ajungi la zero puncte, de obicei îți pierzi permisul.

Acestea sunt esențialele pe care ar trebui să le ai întotdeauna în mașină:

• Permis de conducere

• Documente de asigurare

• Documente de proprietate sau de închiriere

• Act de identitate (pașaport sau carte de identitate)

• Vestă fluorescentă pentru toți ocupanții

• Două triunghiuri de avertizare. Șoferii pot folosi si sistemul V16, un sistem luminos de semnalizare care se pune deasupra mașinii. Acest sistem V16 va înlocui triunghiurile reflectorizante începând cu 1 ianuarie 2026, până atunci poate fi folosit oricare dintre cele două.

• O pereche de ochelari de rezervă, dacă porți ochelari

• Un stingător de incendiu și un kit de prim ajutor

Spania folosește partea dreaptă a drumului pentru conducere. Toți pasagerii din scaunele din față și din spate ale unei mașini trebuie să poarte centuri de siguranță și există limite de viteză pe fiecare drum.

Limitele de viteză sunt de 120 km/h pe drumurile cu dublu sens și autostrăzi, 90 km/h pe toate celelalte drumuri și 30 km/h în zonele rezidențiale. Celelalte cerințe și reguli de conducere în Spania sunt următoarele:

• În Spania, trebuie să ai cel puțin 18 ani pentru a conduce și 21 pentru a închiria o mașină.

• Vorbitul la telefon sau utilizarea acestuia în timpul conducerii unui vehicul este interzisă. Utilizarea sistemelor de navigație cu ecrane este, de asemenea, interzisă.

• Doar partea stângă a vehiculului pe care dorești să îl depășești poate fi utilizată pentru depășire.

• Dacă bei, nu conduce. Nivelurile de alcool în sânge nu trebuie să depășească 0,5 g/l (0,25 mg/l în aerul expirat). Spania are o legislație strictă privind conducerea sub influența alcoolului și penalizări, iar un nivel ridicat de alcool în sânge te poate duce la închisoare.

• Parcarea pe străzile publice nu este întotdeauna permisă sau gratuită. Parcările sunt restricționate și taxabile în multe orașe. Acestea pot fi de obicei distinse prin parcometre.

• Nu ar trebui să parchezi lângă o linie galbenă în cartierele rezidențiale. În acest caz, probabil vei fi remorcat, mai ales dacă ești într-o mașină străină.

• Copiii trebuie să aibă întotdeauna un sistem de reținere aprobat și nu pot sta pe scaunul din față dacă au mai puțin de 135 cm. Este recomandat să folosească un sistem fără spătar până când copilul are 150 cm sau mai mult. Dacă dorești să iei un bebeluș într-un taxi, trebuie să ai un dispozitiv de reținere aprobat, deoarece aceste reguli se aplică și la taxiuri.

• În Spania, poți alimenta practic oriunde, dar ține cont că combustibilul poate fi etichetat diferit față de țara ta de origine. Super sau Super 68 se referă la benzina cu plumb, Sin plomo 98 sau Eurosuper 95 la cea fără plumb și Gasoleo la motorină. Când alimentezi, trebuie să oprești motorul, radioul, luminile și telefonul mobil.

Tipuri de drumuri și limite de viteză în Spania

Rețeaua este controlată și complet identificabilă printr-o varietate de coduri pentru diferite autostrăzi, drumuri de mare capacitate și alte rute.

Semnele de identificare vor consta dintr-o literă ca prefix, urmată de numere și un fundal de culoare diferită, cum ar fi NC-017.

• Verde se referă la numărul rutei europene, iar prefixul este E. Indică faptul că ești pe un drum care face parte din rețeaua internațională de drumuri E, un sistem de denumire pentru drumuri internaționale în Europa. Limita de viteză este de 100 km/h.

• Albastru este pentru autostrăzi. Numele drumurilor cu taxă în Spania încep cu AP. Acestea sunt de obicei lipsite de trafic. Cu toate astea, aceste drumuri au întotdeauna autostrăzi fără taxă care rulează aproximativ paralel cu ele, care vor fi mai aglomerate. Limita de viteză este de 120 km/h.

• Roșu este pentru rețelele naționale de drumuri, iar prefixul său este N. Acestea sunt gratuite. Pot avea doar una sau două benzi de trafic, iar depășirea nu este permisă. Limita de viteză este de 90 km/h.

• Maro este utilizat pentru cele aflate sub controlul unui corp regional. Litera sa este C. Acestea sunt gratuite. Limita de viteză este de 90 km/h.

Vestea bună este că majoritatea drumurilor din Spania sunt gratuite.

Amenzi de circulație în Spania

Pe lângă pierderea punctelor de pe permisul de conducere, cei care încalcă legea rutieră în Spania primesc și amenzi.

Ca turist sau vizitator oprit pe drum, ți se va cere să plătiți amenda pe loc. Dacă nu ai bani cash, un ofițer de trafic te va însoți la un bancomat pentru a retrage banii, altfel un prieten sau un membru al familiei îți poate aduce/împrumuta bani.

Dacă nu plătești amenda, mașina va fi confiscată până când vei avea fondurile necesare, moment în care va trebui să plătești și costurile de ridicare și depozitare.

Poți contesta amenda, iar dacă apelul este acceptat, banii îți vor fi returnați. Plătind amenda pe loc, vei plăti doar 50% din valoarea ei totală.

Dacă ești rezident în Spania, amenda va fi trimisă la adresa înregistrată a mașinii. Dacă o plătești în termen de 20 de zile, suma va fi redusă cu 50%.

Dacă ai fost prins de o cameră radar, notificarea va fi trimisă la adresa înregistrată a mașinii. Proprietarul mașinii are posibilitatea de a declara cine conducea în momentul respectiv, oferindu-le numele și adresa în Spania sau în străinătate. Notificarea va fi apoi trimisă șoferului prin poștă în Spania sau în străinătate.

Dacă mașina este închiriată, compania de închirieri va declara chiriașul și detaliile acestuia, inclusiv adresa pentru trimiterea notificării. Compania de închirieri auto va percepe un comision de administrare pentru aceasta, de obicei aproximativ 50€.

Probabil îți vor trimite o scrisoare pentru a te anunța. Verifică termenii și condițiile de închiriere. Pentru tichetele de parcare locale, unele companii vor plăti amenda și te vor taxa.

Singurii ofițeri care au voie să îțo ceară bani pe loc sunt ofițerii de trafic. Aceștia sunt ofițerii îmbrăcați în verde cu veste fluorescente de înaltă vizibilitate, etichetate "tráfico".

Începând cu 7 decembrie 2007, orice infracțiune care implică depășirea limitei de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor te poate duce la închisoare.

Limita legală în Spania este de 0,25 mg/l de aer expirat. Nu există o cantitate specificată în unități, deoarece cantitățile diferite afectează fiecare persoană diferit.

Dacă aveți între 0,25 și 0,50 mg/l de aer expirat, vei primi o amendă de 500 de euro și 4 puncte pe permis. În cazul în care ai între 0,50 și 0,60 mg/l, amenda este de 1.000 de euro și 6 puncte pe permis. Dacă nu este nimeni disponibil să vină să te ia pe tine și mașina, va trebui să aștepți lângă vehicul până când ajungi la limita legală de alcool în sânge.

Dacă ai peste 0,60 mg/l de aer expirat, vei fi arestat, vei primi o amendă, permisul îți va fi revocat, vehiculul va fi confiscat și te alegi cu un cazier judiciar.

Vei fi urmărit penal. Ca turist sau vizitator, vei fi reținut în această țară până la data procesului sau ți se va confisca pașaportul pentru a nu părăsi țara până când vei fi urmărit penal.

Amenzile pentru viteză variază între 100 de euro și 600 de euro sau chiar închisoare pentru șoferii a căror neglijență este considerată o infracțiune împotriva siguranței rutiere. 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral
Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral

Eforie Sud este o localitate componentă de reședință e orașului Eforie din Constanța. Pe vremuri, înainte de Al Doilea Război Mondial, se numea Carmen Sylva - pseudonimul Reginei Elisabeta.

Stațiunea din România unde se tratau dacii în antichitate. Puțini români știu cât de veche este
Stațiunea din România unde se tratau dacii în antichitate. Puțini români știu cât de veche este

Geoagiu-Băi este o stațiune balneoclimaterică, componentă a orașului Geoagiu. Se află la 18 km de Orăștie și 46 de km de Municipiul Deva.

Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite
Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite

Stațiunea Jupiter este una dintre cele 11 destinații turistice de interes național din județul Constanța, situată la doar 40 de kilometri distanță de orașul cu același nume și la doar 5 kilometri de Mangalia.

Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români
Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români

Stațiunea Pucioasa se află în județul Dâmbovița, la 350 de metri altitudine. Izvoarele de sulf și iod au fost descoperite în 1828, iar factorii naturali de cură ai zonei constau în ape minerale sulfuroase, sulfatate, clorurate, calice și sodice.

Stațiunea din România care întrece Mamaia. Românii se bat pe cazări pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Stațiunea din România care întrece Mamaia. Românii se bat pe cazări pentru minivacanța de 1 Mai și Paște

Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, unul dintre motive fiind faptul că nu se mai organizează în perioada menţionată festivalul Beach Please, la Costineşti.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.