Raiul bugetarilor. Un angajat la stat cu 6.000 lei/lună și-a dat demisia pentru că se plictisea, alții fac salon în primărie
Un angajat din Consiliul Județean Satu Mare și-a demisia din funcția pentru care era plătit cu peste 6.000 de lei pe lună, nemulțumit că superiorii nu îl puneau să muncească.
Bărbatul spune că se plictisea și - în plus - avea remușcări că primea bani pentru ceva ce nu face. A vrut în același timp să dea și un exemplu.
În același timp, într-o primărie din Bacău un consilier local a filmat în sala de ședințe o manichiuristă, care își adusese acolo ustensilele ca să își ofere serviicile angajatelor.
Alegeri 2024
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
Ciprian Tișea s-a angajat consilier în august, anul trecut, la cabinetul vicepreședintelui Consiliului Județean Satu Mare, Oliviu Buzgău. În contractul de muncă - spune el - avea trecut un salariu de 6.500 de lei net. Susține că și-a dat demisia pentru că în cele cinci luni și jumătate cât a mers la serviciu a stat degeaba.
”Ciprian Tișea, fost consilier al vicepreședintelui CJ Satu Mare: Veneam la serviciu, la prezență, în fiecare zi. Întrebam pe domnul vicepreședinte ce avem azi și el zicea să stăm pe aici. Am stat o lună, două, trei...
Reporter: Vă plictiseați?
Ciprian Tișea: Cum să nu ne plictisim?”.
Oliviu Buzgău, vicepreședinte CJ Satu Mare: ”Eu nu am ce să comentez, aceasta e o făcătură. De obicei, venea dimineața și îi spuneam să aștepte la cabinet dacă sunt probleme sau ceva, îl chemam, discutam cu el”.
În demisia pe care a depus-o la registratura Consiliului Județean Satu Mare, consilierul Tișea a descris și atmosfera din anticamera vicepreședinților intituției.
”Din lipsa de activitate în cadrul biroului, s-a ajuns să se autosesize și administratorul public cu privire la atmosfera repetată din anticamera vicepreședinților Consiliului Județean, caracterizată de râsete, țipete, atmosferă de clacă, stand-up comedy”.
Aproape 1,3 milioane de bugetari are România, cei mai mulți din UE
SATU MARE BIHOR
POPULAȚIE: 329.079 LOCUITORI POPULAȚIE: 575.398 LOCUITORI
ANGAJAȚI ÎN CONSILIUL JUDEȚEAN: 178 ANGAJAȚI ÎN CONSILIUL JUDEȚEAN: 87
SURSA: RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI 2011, CJ SATU MARE, CJ BIHOR
Csaba Pataki, președinte CJ Satu Mare: „Aici cine nu își găsește de lucru, atunci el este problema, nu cu restul”.
Cu o populație de 300.000 de locuitorii, Satu Mare are în schema de personal a consiliului județean 178 de angajați. Prin comparație, Bihor - un județ cu o populație dublă - are angajate în instituția similară 87 de persoane.
1.278.688 de angajați au instituțiile și autoritățile publice din România
În toată România - potrivit Ministerului de Finanțe - în instituțiile și autoritățile publice lucrau, la sfârșitul anului trecut, aproape un milion 300 de mii de persoane.
460.000 de angajați are administrația publică locală din România
Dintre ei, peste 460.000 sunt angajați în administrația publică locală. În primăria din Balcani - Bacău, de pildă, sunt 32 de salariați. 18 sunt femei. Consilierul local Ciprian Bârnă susține că în timpul programului unele dintre acestea își fac manichiura. A surprins-o pe specialista care le oferă acest serviciu în sala de ședinte a instituției, unde își amenajase un stand de lucru.
”Consilier: Eu, aicea, vin la ședințele de Consiliu Local.
Manichiuristă: Da, știu.
Consilier: Și ce faceți dumneavoastră aici? Ia uitați, bani! Cui lucrați dumneavoastră aici? Angajatelor primăriei?
Manichiuristă: Da”.
Ce spune primarul despre salonul de manichiură din primărie
Ciprian Bârba, consilier local: ”Am avut nişte cetăţeni care m-au informat acum vreo doi ani că se întâmplă lucrul ăsta în primărie şi pur şi simplu am încercat în diferite rânduri să fac un flagrant dar nu mi-a ieşit până acum”.
Simona Davic, secretar Primăria Balcani: ”A venit o doamnă care avea nişte produse de cosmetică şi ni le-a prezentat într-o pauză de masă. Activitatea din primărie nu a fost perturbată cu absolut nimic”.
Vasile Luca, primar Balcani: ”Dacă mă anunţa pe mine, îi găseam o locaţie, ba la un magazin, ba undeva”.
Primarul din Balcani a promis că se va consulta cu un jurist să vadă ce măsuri ar putea lua, în viitor, în urma unor astfel de situații.
Între timp, în Satu Mare, Ciprian Tișea - consilierul care și-a dat demisia din funcția deținută în consiliul județean pentru că stătea degeaba - s-a întors în mediul privat. Se ocupă de un atelier auto.