Pui de urs, hrăniți cu drona la orfelinat, în Harghita. VIDEO
Cei doi ursuleți de la Băile Tușnad, salvați ieri dintr-un brad înalt, în care au stat speriați mai bine de zece ore, au ajuns cu bine în orfelinatul de la Bălan, județul Harghita.
Sunt perfect sănătoși, mănâncă bine, se joacă împreună, așa că au șanse mari să se reabiliteze. Orfelinatul care îi găzduiește este singurul unde ursuleții învață să se descurce apoi singuri în sălbăticie și, după doi ani, vor fi eliberați în natură.
Ursuleții capturați ieri nu au mai mult de 4 luni, adică sunt un fel de bebeluși. Mama i-a abandonat după o luptă cu altă ursoaică, iar puii s-au refugiat într-un brad de unde cu greu au fost coborâți.
Puii de urs vor sta aproape doi ani la orfelinat
Puii au fost duși la singurul centru de reabilitare a urșilor orfani din România, aflat la poalele munților Hășmașu Mare, la Bălan, în Harghita.
Gabriel Galgoczy, reprezentantul Orfelinatului Bear Again: ”Sunt foarte bine, i-am plasat în căsuța bârlog împreună cu ceilalți cinci urși care au ajuns anul acesta în grija noastră.”
După ce puii se împrietenesc, o să fie lăsați liberi în primul țarc unde se vor acomoda cu gardurile electrice și cu zona, iar undeva pe la mijlocul lunii iulie o să fie transferați într-un țarc mult mai mare și sălbatic.
Ursuleții vor învața cu timpul să își caute singuri hrană, să își poarte de grijă, să trăiască liberi în sălbăticie. Procesul va dura însă aproape doi ani.
Gabriel Galgoczy, reprezentantul Orfelinatului Bear Again: ”Principiul de bază al procesului de reabilitare este contactul minim al ursuleților cu omul. După perioada de alăptare, când încep să mănânce mâncare solidă, noi îi hrănim de la distanță cu drona și îi supraveghem de la distanță. Ei habar nu au că noi suntem acolo. (…) Pe măsură ce cresc, noi le oferim un țarc din ce în ce mai mare. La sfârșitul procesului de reabilitare, poarta ultimului țarc se deschide, iar puii reabilitați pășesc direct în sălbăticie.”
Orfelinatul se întinde pe 20 de hectare
Orfelinatul de urși din Harghita se întinde pe 20 de hectare de pădure unde animalele nu se întâlnesc cu oameni, așa încât obiceiurile lor nu se schimbă. Ajung aici doar puii de urs care din diverse motive rămân orfani și fară ajutor n-ar avea nicio șansă de supraviețuire.
Gabriel Galgoczy, reprezentantul Orfelinatului Bear Again: ”Cauza principală este deranjul ursoaicei la bârlog cauzat de exploatările forestiere. De multe ori, oamenii cu echipamente grele intră în pădure unde ursoaica stă cu puii în bârlog. Zgomotul sperie ursoaica, iar puii fiind foarte mici nu pot să țină pasul cu ea, iar uneori ursoaica nu se mai întoarce după ei. Pe lângă asta, mai sunt accidente rutiere, câinii de la stâne, intervenție umană.”
Orfelinatul de urși a fost înființat în urmă cu 16 ani. Până acum, 150 de pui au fost reabilitați aici și eliberați apoi în pădure.