Programul „Tânărul fermier” se bucură de un real succes. Ce condiții trebuie să respecte fermierii
Mai bine mai târziu decât niciodată, programul „Tânărul fermier” dedicat celor care se hotărăsc să se întoarcă acasă din străinătate a început să se bucure de succes.
Numai la finalul anului trecut au fost aprobate peste 200 de proiecte, cele mai multe în Transilvania.
Ioan are 23 de ani și a lucrat într-o fermă din Franța. A reușit să ia 40.000 de euro prin programul dedicat celor care se întorc acasă și i-a investit într-o fermă de vaci.
Ioan, fermier: „Mi-am luat acest tractor. Mi-a ușurat foarte mult lucrul. Așteptăm a doua tranșă, am zis că vreau să mai măresc efectivul de animale, să îmi ridic niște grajduri acolo sus, la mine."
Ioan Tătar, fermier din Zlatna: „Dacă te chinui un pic și pui osul la treabă, și în România faci. Prima tranșă am primit 30.000 de euro și trebuie să îmi mai intre 10.000.”
Nicolae are acum 41 de ani și a lucrat mai bine de 11 ani în Spania în podgorii și livezi de măslini. Acasă cultivă legume.
Nicolae Lupu, fermier din Cetatea de Baltă: „Am făcut investiții, am cumpărat un tractor, utilaje, să pot să îmi fie mai ușor. A fost foarte, foarte simplu de accesat.”
După mai mulți ani petrecuți în Spania, și o familie din Bistrița e gata de un nou început.
Membru de familie: „Aici vrem să facem cotețe la porci, cu mai multe boxe și aici în spate vrem să facem boxe pentru viței.”
Floarea Balaș, fermier: „Aveam pământurile de la părinți pentru care ne-am gândit să facem un proiect european. Soțul are vreo 18 ani de Spania eu vreo opt.”
Programul a demarat greoi la începutul anului trecut. De pildă, în februarie, a fost selectat un singur proiect în Alba. Dar în următoarele sesiuni au fost depuse tot mai multe, iar la final au fost aprobate peste 200.
Tudor Ponoran, director OJFIR Alba: „Mulți tineri au fost identificați ca fiind potențiali beneficiari și au depus proiecte care în momentul de față sunt finanțate și-au dezvoltat ferme."
Condițiile sunt ca doritorii să nu aibă mai mult de 40 de ani în momentul în care se înscriu și să aibă studii agricole sau să fi lucrat cel puțin trei luni în agricultură, în ultimii doi ani, într-un stat din Uniunea Europeană.