Problemele pe care le generează hrănirea porumbeilor. Boala transmisibilă la oameni pe care o răspândesc aceste păsări
Pare o dovadă de bunătate să hrănim porumbeii, dar acest gest simplu poate duce la multe probleme, atât pentru oameni, cât și pentru păsări.
Numărul lor a crescut în ultimii ani, iar unul dintre motive este mâncarea care i-a atras în orașe. În urma lor, rămâne însă și multă mizerie.
În Sectorul 2 din București, hrănirea acestor păsări ar putea fi interzisă printr-o hotărâre de Consiliu.
În București, puține sunt locurile unde nu există porumbei. Oamenii îi hrănesc zilnic, mai ales când temperaturile cresc și ies la plimbare. Prezența acestor păsări are însă și efecte nedorite: mașini sau bănci murdare...
Băiat: "Mi se pare un gest de omenie ca oamenii să ajute astfel de animale. Mi s-a întâmplat să nu mă pot așeza pe o bancă din cauza mizeriilor făcute de porumbei".
Femeie: "Unii îi hrănesc și de plăcere sunt copii prin preajmă.. E așa o chestie...".
Femeie: "Am găsit în parc. Nu aveam unde să las nepoții să se joace. Sunt microbii pe care îi iau că ei mănâncă de peste tot".
În plus, oamenii spun că e o problemă care ține și de sănătate.
Femeie: "Adevărul e că s-au înmulțit foarte tare. Fac mizerie și mai aduc și boli. Bunici cu cărucioare, cu copii care se joacă înconjurați de dejecțiile ăstora".
Bătrân: "Și ce face dacă vine un copil și aruncă un covrig pe stradă? Trebuie relocați. Prinși într-un năvod, cum se practică, și relocați undeva".
Specialiștii avertizează că hrănirea porumbeilor, în special cu produse care conțin gluten, le poate provoca probleme de sănătate. Iar resturile de alimente rămase în urma lor pot atrage șobolanii.
Oana Dănilă, Director adjunct al ALPAB: "Porumbeii aproape că nu mai zboară. Ei merg pe jos și asta înseamnă că suferă de boala aripilor frânte. Porumbeii sunt purtători de boli transmisibile fie către alte păsări, fie către oameni. Salmonella ar fi ce mai cunoscută. Să conștientizăm publicul larg că, deși au în gând să facă un lucru bun, în realitate se întâmplă invers".
În urma sesizărilor făcute de localnici, Primăria Sectorului 2 a pus în dezbatere publică, până pe 10 aprilie, un proiect de lege care ar urma să interzică hrănirea porumbeilor în spațiul public. Amenda poate fi între 500 și 1.000 de lei.