Primul weekend de decembrie a venit cu frig tăios și cu ninsori. Cum au ales să se distreze turiștii
La munte, la altitudini mai mari, deja s-a depus un strat generos de zăpadă, iar în Capitală au căzut primii fulgi din sezon. Nu au lipsit nici incidentele în trafic.
În județul Argeș, un autovehicul a derapat pe șoseaua udă și s-a răsturnat în șanț. La munte, în schimb, s-au deschis mai multe pârtii.
Un bărbat, în vârstă de 39 de ani, era în mașină cu soția. Într-o curbă, pe coborâre, pe raza comunei Valea Mare Pravăț, deși autoturismul avea cauciucuri de iarnă, a derapat, s-a înfipt în șanț și s-a răsturnat. Cei doi soți au avut noroc și au scăpat teferi.
În Pasul Tihuța ninge de câteva zile. Dacă pe principala șosea din zonă, DN 17, se circulă în condiții normale, pe drumurile locale, mai mici, s-a așternut zăpada.
Vremea s-a răcit brusc în toată țara și a nins inclusiv în zonele de câmpie, cum ar fi în Capitală, dar nu a durat mult și nici nu s-a depus strat de zăpadă.
Pe de altă parte, scăderea temperaturilor și ninsorile au fost de bun augur pentru stațiunile montane, unde încă nu începuse sezonul de schi. În Azuga, sâmbătă, a fost deschisă pârtia pentru începători, care s-a animat imediat.
Alexandra Lalu, monitor de schi: „Funcționează și banda și după cum puteți vedea sunt câțiva oameni care exersează.Tunurile de zăpadă au fost puse în funcțiune aproximativ acum o săptămână când am început să avem temperaturi cu minus.”
Reporter: De cât timp practici snowboardul?
Turist: „De 4 ani și îmi place extrem de mult. Îmi place în primul rând pârtia și cred că e singura pe care te poți da.”
Turist: „Este foarte drăguț, prima zi de zăpadă pentru copii și au încercat să se dea puțin cu placa.”
Începătorii plătesc între 120 și 150 de lei pe oră pentru o lecție de schi sau snowboard.
Primii fulgi i-au speriat însă pe șoferii care nu și-au schimbat anvelopele de pe mașini. La acest service din Timișoara era coadă la prânz. Cei care nu aveau programare au așteptat și câteva ore până le-a venit rândul.
Turist: „O ora, o ora și jumatate.”
Reporter: Cum de v-ati gandit acuma?
Turist: „Nu am avut timp!"
Turist: „Maxim 45-50 de minute, pentru ca sunt la rand si cam atata dureaza la cele patru standuri.”
Șoferii care circulă cu anvelope de vară pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei riscă amenzi între 1.300 și 2.900 de lei. Specialiștii spun însă că este bine să aveți mașinile echipate cu cauciucuri de iarnă si atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, chiar dacă șoselele sunt uscate.
La noapte, vremea rămâne rece, iar în Vest și Nord-Vest va mai fi lapoviță. Temperaturile vor scădea până la -6 grade Celsius în depresiunile din Estul Transilvaniei. Mâine se mai încălzește puțin, dar iarna nu se dă dusă din zonele înalte.