Praz umplut, piftie cu ou și gogonele prăjite. Preparatele tradiționale care au pus Doljul pe harta turistică gastronomică
Preparatele culinare oltenești sunt savuroase, așa că o călătorie în zonă are cu siguranță gust.
Rețetele vechi s-au păstrat din generație în generație, iar bucătarii pricepuți le readuc acum în farfurii.
Desigur, din cele mai multe mâncăruri nu lipsește vestitul praz. Județul Dolj își găsește cu ușurință loc de cinste pe harta turistică a gustului. În ultimii 10 ani, proiectul „Dolju-n bucate” a scos la lumină rețete autentice și arome specifice acestei zone a țării.
Mihaela Buzatu, voluntar: „Noi am făcut pâine în țest, azmă, racii aceștia sărați, care erau mâncarea de bază a oamenilor pe timpuri”.
Anca Dumitru, voluntar: „Am preparat piftie oltenească. La noi piftia se face în felul acesta, cu ou și cu mult suflet".
Laura Pumnea, purtător de cuvânt la Centrul Creației Populare Dolj: „Frumusețea acestui proiect este că se rostogolește prin tot județul și nu numai. Au venit lângă noi prieteni din Bulgaria deseori și au venit cu bucatele lor să ne arate cât de asemănătoare sunt”.
De asemenea, nu există gospodărie să nu găsești un fir de praz - vedeta bucătăriei oltenești. Nu lipsește din cămara pentru iarnă a unei gospodine. E folosit frecvent în diverse mâncăruri, inclusiv în plăcinte sau clătite.
Clientul unui restaurant: „O mâncare specific oltenească de praz care este excelentă. Pentru preparatul de mâncare de praz, pentru preparatul de saramură de pește, pentru preparatele de pește în general”.
Așa că din meniurile restaurantelor din zonă nu lipsesc astfel de preparate.
Sorin Chirițescu, proprietaru unui restaurant: „Multă lume le-a încercat prima dată, spre surprinderea unora sunt chiar bune. Se învârt în jurul prazului, care poate fi substituit destul de ușor cu ceapa”.
Printre felurile de mâncare mai neobișnuite se numără prazul umplut, ori salată de gogonele prăjite.