Planuri mari pentru lacurile din București. Se vor face amenajări în valoare de 200 de milioane de euro pentru 100 de hectare
Salba de lacuri din București, în care au fost aruncate zeci de mii de tone de deșeuri, se va transforma într-un coridor verde.
Responsabilii vorbesc despre 100 de hectare de luciu de apă și 37 de kilometri de maluri curate. Mai multe parcuri și locuri de promenadă vor fi amenajate și pe râul Colentina, o resursă naturală nefolosită, din zona de nord a Capitalei. Ecologizarea lacurilor și curățarea gunoaielor au durat 4 ani. 70.000 de tone de moloz, deșeuri mari, mobilă și chiar deșeuri aruncate în urma cutremurului din 1977 au fost scoase din cele 6 lacuri.
Pentru amenajarea spațiului, a fost organizat un concurs la care au participat 50 de proiecte. Echipa câștigătoare este compusă din arhitecți, urbanisti, peisagiști și biologi din patru țări.
Pasul următor, consideră experții, este purificarea apei.
Laura Criste, arhitect: „Am abordat proiectul dintr-o perspectivă ecologică, cel mai important lucru fiind de a asigura o curățare cât mai naturală a apei. Am propus intervenții care variază puțin de la lot la lot, de la insule plutitoare care filtrează apa, la diferite tehnici de a produce agricultură pe apă, instrumente care să curețe apa într-un mod natural”.
Proiectul ar trebui să fie implementat în 5 ani și valorează în totalitate 200 milioane de euro fără TVA.
Alina Bratu, arhitect șef sect. 2: „Componenta principală care a susținut cel mai bine acest proiect este gândirea strategică pe toată suprafața salbei de lacuri. Am luat în considerare și elementul privitor la apă; acesta (proiectul) a propus o serie de plante speciale, vegetație specifică care asigură depurarea apei, în ideea că nu este suficient tratarea peisagistică și asigurarea unei continuități asupra malului de lac, ci este important ca pe tot acest traseu, apa să fie curată pentru a atrage cetățenii”.
Iar voluntarii care luptă pentru mediu le cer autorităților să se ocupe și de râul Dâmbovița, care traversează Bucureștiul. Să curețe apa și să amenajeze zone de promenadă și sport pentru oameni.