Mitropolia Basarabiei va construi la Bălți o catedrală și un centru cultural cu finanțare de la Guvernul României

Ultima actualizare: 02-01-2021 11:36
Mitropolia Basarabiei va construi în Bălți o catedrală și un centru cultural cu finanțare de la Guvernul României
Primăria Bălți

Mitropolia Basarabiei va construi o catedrală și un centrul cultural românesc la Bălți, o parte din fondurile necesare fiind asigurate de Guvernul României, care a cumpărat deja terenul pe care va fi edificat lăcașul.

 

Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o catedrală şi un centru cultural românesc.

Terenul pe care va fi construit lăcaşul sfânt a fost deja achiziţionat cu sprijinul financiar al Guvernului României, scrie Timpul.

Episcopia de Bălţi este parte a Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române.

”Biserica română este pentru noi biserica mamă, biserica neamului nostru şi România este mama noastră din care Bunul Dumnezeu ne-a plămădit pe toţi”, este mesajul lui ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

După reactivarea Mitropoliei Basarabiei în decembrie 1992, subordonată canonic Patriarhiei Române, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice şi sufragane, printre care Episcopia de Bălţi, dar patrimoniul nu i-a fost retrocedat.

În aceste condiţii, Episcopia de Bălţi a decis să ridice o nouă catedrală şi un centru cultural românesc.

”Un spaţiu de manifestare care să ţină trează conştiinţa noastră românească. Şi unde îşi putea găsi locul mai bun decât în Catedrala Românească, fiind o realitate că, de-a lungul istoriei, credinţa ne-a ajutat să conservăm limba şi tradiţiile”, a declarat Petrișor Dumitrescu, consul general al României la Bălți.

 

Teren de 7.000 de metri pătrați, cumpărat cu sprijinul Guvernului României

 

Viitoarele lăcaşuri de cult vor fi construite pe un teren cu o suprafaţă de peste 7.000 de metri patraţi, cumpărat cu sprijinul Guvernului român.

”Avem convingerea că toţi bunii românii vor înţelege importanţa acţiunilor desfăşurate în aceste edificii şi împreună vom reuşi să păstrăm vii limba noastră cea frumoasă şi paginile de istorie şi cultură, pe care să le transmitem generaţiilor viitoare”, a mai spus official român.

Episcopia de Bălţi este succesoarea de drept a Episcopiei Hotinului, structură ecleziastică a Bisericii Ortodoxe Române din perioada interbelică, înfiinţată pe 8 martie 1923.

Primul ierarh care a păstorit la Bălţi a fost episcopul Visarion Puiu, în timpul căruia a fost construită actuala Catedrala episcopală din Bălţi "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena".

Tot atunci au fost înălţate 64 de biserici, iar alte 343 au fost renovate. După ocupaţia sovietică a Basarabiei româneşti, eparhia şi-a încetat activitatea, dar fără a fi desfiinţată de Patriarhia Română.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO