Mitropolia Basarabiei va construi la Bălți o catedrală și un centru cultural cu finanțare de la Guvernul României

Mitropolia Basarabiei va construi în Bălți o catedrală și un centru cultural cu finanțare de la Guvernul României
Primăria Bălți

Mitropolia Basarabiei va construi o catedrală și un centrul cultural românesc la Bălți, o parte din fondurile necesare fiind asigurate de Guvernul României, care a cumpărat deja terenul pe care va fi edificat lăcașul.

 

Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o catedrală şi un centru cultural românesc.

Terenul pe care va fi construit lăcaşul sfânt a fost deja achiziţionat cu sprijinul financiar al Guvernului României, scrie Timpul.

Episcopia de Bălţi este parte a Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române.

Citește și
ostasi romani, soldati, armata
"Ostași, vă ordon să treceți Prutul”. Monument pentru jertfa celor 10.000 de ostași români
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

”Biserica română este pentru noi biserica mamă, biserica neamului nostru şi România este mama noastră din care Bunul Dumnezeu ne-a plămădit pe toţi”, este mesajul lui ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

După reactivarea Mitropoliei Basarabiei în decembrie 1992, subordonată canonic Patriarhiei Române, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice şi sufragane, printre care Episcopia de Bălţi, dar patrimoniul nu i-a fost retrocedat.

În aceste condiţii, Episcopia de Bălţi a decis să ridice o nouă catedrală şi un centru cultural românesc.

”Un spaţiu de manifestare care să ţină trează conştiinţa noastră românească. Şi unde îşi putea găsi locul mai bun decât în Catedrala Românească, fiind o realitate că, de-a lungul istoriei, credinţa ne-a ajutat să conservăm limba şi tradiţiile”, a declarat Petrișor Dumitrescu, consul general al României la Bălți.

 

Teren de 7.000 de metri pătrați, cumpărat cu sprijinul Guvernului României

 

Viitoarele lăcaşuri de cult vor fi construite pe un teren cu o suprafaţă de peste 7.000 de metri patraţi, cumpărat cu sprijinul Guvernului român.

”Avem convingerea că toţi bunii românii vor înţelege importanţa acţiunilor desfăşurate în aceste edificii şi împreună vom reuşi să păstrăm vii limba noastră cea frumoasă şi paginile de istorie şi cultură, pe care să le transmitem generaţiilor viitoare”, a mai spus official român.

Episcopia de Bălţi este succesoarea de drept a Episcopiei Hotinului, structură ecleziastică a Bisericii Ortodoxe Române din perioada interbelică, înfiinţată pe 8 martie 1923.

Primul ierarh care a păstorit la Bălţi a fost episcopul Visarion Puiu, în timpul căruia a fost construită actuala Catedrala episcopală din Bălţi "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena".

Tot atunci au fost înălţate 64 de biserici, iar alte 343 au fost renovate. După ocupaţia sovietică a Basarabiei româneşti, eparhia şi-a încetat activitatea, dar fără a fi desfiinţată de Patriarhia Română.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1940: Anul dezmembrării României Mari. Întâlnirea Regelui cu Hitler

Continuăm Campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1940, anul în care are loc dezmembrarea României Mari. Uniunea Sovietică ia Basarabia și Bucovina de Nord, iar Transilvania de Nord este cedată Ungariei.

"Ostași, vă ordon să treceți Prutul”. Monument pentru jertfa celor 10.000 de ostași români

Un monument ridicat în memoria celor 10.000 de soldați români, morți în Bătălia de la Țiganca, a fost inaugurat în localitatea Fălciu din județul Vaslui. 

Băsescu: După intrarea în NATO și UE, al treilea obiectiv de ţară trebuie să fie unirea cu Republica Moldova
Băsescu: După intrarea în NATO și UE, al treilea obiectiv de ţară trebuie să fie unirea cu Republica Moldova

Senatorul Traian Băsescu, a declarat că va depune alături de parlamentarii partidului său un proiect de declaraţie prin care să denunţe pactul Ribbentrop - Molotov şi efectele lui, prin care Basarabia a intrat în sfera de influență a Uniunii Sovietice.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.