Păsările, afectate de poluarea din Delta Dunării. Voluntarii care ajută la curățarea zonei au parte de o surpriză
Poluarea a ajuns și în Delta Dunării: tot mai multe păsări sunt afectate de deșeuri, în special de peturile abandonate de turișți.
Responsabilii au amplasat două corturi la Sulina și Sfântu Gheorghe, unde oamenii pot duce resturile din plastic. Primesc în schimb tururi gratuite în Deltă.
Membrii Societatii Ornitologice si voluntarii vor sta zece zile in cele doua localitati din Delta Dunării și vor încerca să promoveze mesajul „Nu fi PETlican, nu arunca plasticul în natură”.
„Trebuie să ne aducă cinci peturi de câte doi litri, sau zece de jumătate, sau 20 de pahare de bere. Ei ne aduc aceste peturi la cort, iar noi îi înscriem în tururi. Avem două tururi ghidate pe zi: unul de la 7 dimineața și unul de la 18. Deja avem liste mari de așteptare”, spune Andreea Oprea de la Societatea Ornitologică Română.
La Sulina și Sfântu Gheorghe vin în special turiști care vor să evite aglomerația și mizeria de la mare, așa că oamenii au fost extrem de receptivi la campanie.
„După prima zi am ajuns să adunăm în jur de doi saci și jumătate și să avem deja în jur de 30 de persoane pentru următoarele zile la tururile ghidate”, a declarat Daniel Bulai, voluntar.
„Sunt unele păsări, de exemplu, care confundă plasticul cu hrană. În consecință își hrănesc puii cu plasticul și își pierd puii de anul respectiv. Le blochează deseori sub apă, plasticul plutește, nu pot să îl distingă atât de ușor, nu este atât de stabil, apare oriunde, pot să se încurce pe ciocul, pe gâtul lor”, a spus Zoltán Benkő, biolog.
Nu există încă statistici oficiale care să arate cât de grav sunt afectate populațiile de păsări de poluarea cu plastic. Specialiștii spun, însă, că efectele se văd de mulți ani. Și nu e singură formă de poluare care le afectează: turismul practicat la modul inconștient poate alungă pelicanii din locurile cunoscute de cuibărit.