Părinții caută cursuri de educație alternativă pentru copii. Sumele pe care le dau pentru un atelier de teatru
Tot mai mulți copii și adolescenți vor să meargă la cursuri de teatru, iar părinții îi încurajează.
Adulții au remarcat că teatrul le dezvoltă imaginația, îi ajută pe copii să se exprime liber și să își gestioneze emoțiile, mai ales că izolarea din pandemie i-a făcut pe mulți să evadeze în online.
Aproximativ 130 de copii și adolescenți experimentează emoția scenei la un teatru din Craiova, în timp ce dau viață unor personaje. Cei mai mici au 3 ani, iar cei mai mari - 15.
Copil: „Teatrul m-a ajutat să mă dezvolt și să scap de fricile de scenă și e minunat. Simt că ei sunt frații mei.”
Geo Dinescu, director Teatrul de Copii și Tineret Colibri Craiova: „Teatrul poate schimba atât comportamentul, teatrul ajută la dezvoltarea emoțională a copilului. Avem și ateliere terapeutice. Teatrul este o terapie alternativă, iar păpușa este o terapie alternativă pentru diferitele afecțiuni pe care le au anumiți copii.”
Beneficiile teatrului pentru copii
Apariția pe scenă, în fața publicului, dezvoltă încrederea în sine și îi ajută pe cei mici să-și stăpânească emoțiile.
Părinte: „Am văzut, de-a lungul timpului, că a devenit sociabilă, se integrează foarte bine cu ceilalți copii, este foarte empatică, îi ajută pe toți.”
Deși nu sunt foarte răspândite, cursurile de teatru au înlocuit pentru mulți hobbyurile clasice.
Robert Iovan, actor Teatrul de Copii și Tineret Colibri Craiova: „În ultima vreme, sunt din ce în ce mai mulți copii interesați de domeniul acesta. Dacă înainte mergeau pe dans, pe muzică, acum teatrul renaște prin ei și prin faptul că ei au dorința să facă treaba asta. Este primul examen cu scena, prima dată când ei se lovesc de emoția publicului.”
Prețul unui atelier de 2 luni, la un teatru de stat, nu depășește 200 de lei.