Oxalis triangularis (trifoi ornamental) - Cum să îi păstrezi culoarea violet intens și unde să așezi planta

Oxalis triangularis
Getty

Oxalis triangularis, cunoscută și sub numele de trifoi ornamental, este o plantă perenă bulboasă care este foarte populară ca plantă de apartament datorită longevății sale.

Frunzișul său dramatic în nuanțe de violet închis până la roșu-burgundy creează un contrast izbitor cu florile albe-roz ce apar vara.

Frunzele sunt trilobate, de unde și numele de trifoi, cu care seamănă, deși nu este înrudită cu acesta.

Origini 

Oxalis triangularis este originară din Brazilia. Frunzele sale sunt deosebite deoarece se deschid în timpul zilei și se închid noaptea.

Oxalis triangularis intră în repaus vegetativ iarna și crește din nou în primăvara următoare.

Citește și
Philodendronul
Philodendron - floarea prezentă în fiecare casă. Cum să ai grijă de ea și unde să o poziționezi
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

Această plantă face parte din familia Oxalidaceæ, care cuprinde 570 de specii, provenind în mare parte din America de Sud. Numele, Oxalis, derivă din compusul organic (acid oxalic) găsit în frunzele și tulpinile sale. Specia a fost descrisă pentru prima dată de Augustin Prouvençal de Saint-Hilaire în 1825, în timpul unei călătorii în America Centrală.

Frunzele pot fi consumate crude sau gătite și au un gust acid când sunt consumate; totuși, trebuie să fii foarte precaut, deoarece poate provoca iritații la persoanele sensibile.

Asemănător cu Mimosa pudica, frunzele de Oxalis se mișcă în concordanță cu nivelurile de lumină. O mică diferență între cele două specii este că Oxalis este de fapt bulbos, iar tuberculii pot fi divizați în timpul unui transplant.

Cum să cultivi Oxalis triangularis

Poți cultiva Oxalis triangularis din bulbi pe care să îi plantezi primăvara sau poți cumpăra plante deja crescute vara.

Crește-le în ghivece și le poți ține în interior pe tot parcursul anului sau afară - dar doar pe timpul verii. Păstrează aceste plante udate regulat și hrănește-le în timpul sezonului de creștere.

Unde să așezi trifoiul ornamental

În aer liber, poți așeza trifoiul ornamental în soare sau umbră parțială. În interior, așează planta într-un loc luminos, dar ferit de lumina directă a soarelui, care poate arde frunzele. Preferă o cameră răcoroasă până la caldă, la temperaturi între 15-21°C. Evită curenții de aer și fluctuațiile mari de temperatură.

Achiziționarea bulbilor inactivi la sfârșitul iernii este cea mai economică modalitate de a cultiva Oxalis triangularis. Plantează bulbi cu vârful în sus, la 5 cm adâncime, în ghivece cu compost universal fără turbă. Sau plantează-i în sol fertil și bine drenat în aer liber, la sfârșitul primăverii.

Îngrijire

Apă

Pe măsură ce planta crește, mărește frecvența udării astfel încât compostul să rămână uniform umed, având grijă să nu uzi prea mult.

Asigură o bună drenare în interior prin așezarea ghivecelor pe tăvițe sau strat de pietriș. Dacă le crești în ghivece pe o suprafață dură în aer liber, ridică ghivecele ușor de pe sol pentru a permite drenarea surplusului de apă. Hrănește aceste plante la fiecare 3-4 săptămâni în timpul sezonului de creștere cu un fertilizator lichid bogat în potasiu.

Toamna, Oxalis triangularis începe să se retragă în pregătirea pentru repausul vegetativ de iarnă. Redu și apoi oprește udarea plantei, menținând compostul aproape uscat peste iarnă. Începe din nou udarea la începutul primăverii pentru a încuraja creșterea nouă.

Dacă ții planta în aer liber în ghiveci, ar trebui mutată într-o seră sau într-o zonă ferită pe timpul iernii.

Înmulțire

Înmulțește această plantă prin divizare, în timpul repausului vegetativ, la sfârșitul iernii. Împarte tufișurile de plante mai vechi și stabilite în grupuri mai mici de bulbi și replantează-le la aceeași adâncime la care creșteau anterior.

Umiditate

Dacă uiți să uzi planta sau aerul e foarte uscat, umple partea de jos a ghiveciului decorativ cu pietriș mic.

O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante. 

Acest lucru va promova o umiditate mai constantă a solului care va ajuta la încurajarea unei creșteri mai bune și a unei sănătăți generale, deoarece excesul de umiditate se va scurge din ghiveciul de plastic al plantei, creând astfel un mediu umed.

Probleme comune

Oxalis triangularis este ușor de crescut, dacă îi sunt asigurate condițiile corecte de creștere.

Supra-udarea este principalul ucigaș al acestei plante. Nu trebuie să suporte perioade prelungite de sol îmbibat sau apă stătătoare, deoarece ambele vor duce rapid la putrezirea tuberculilor/rădăcinilor. Dacă ești îngrijorat de supra-udare, asigură un loc luminos și cald care oferă o oră sau două de lumină solară indirectă pentru ca solul să se usuce mai repede.

Când o astfel de plantă este sever deshidratată, majoritatea frunzelor sale se vor usca și vor cădea, rămânând un ghiveci gol. Plantele tinere nu vor rezista și vor muri, însă există totuși speranță pentru exemplarele mai bine stabilite. Dacă tuberculii săi sunt încă plini și arată bine, taie frunzele grav afectate și pune planta (cu ghiveciul) într-o pungă transparentă. Menține solul constant umed, asigurând un nivel bun de lumină indirectă și temperaturi peste 15°C. Scoate planta din pungă odată ce produce a patra frunză.

Mucegaiul care se dezvoltă pe sol înseamnă două lucruri: prea puțină lumină și supra-udare. Deși mucegaiul este inofensiv, va părea inestetic și, prin urmare, ar trebui îndepărtat odată ce este observat.

Pentru a îndepărta, înlocuiește primii doi centimetri de sol cu un lot proaspăt de compost pentru plante de interior. Fie crește cantitatea de lumină primită (fără lumină directă a soarelui în primele câteva săptămâni pentru a preveni șocul ambiental), fie redu frecvența udării ușor.

Dacă mucegaiul este însoțit de îngălbenirea frunzelor inferioare, s-ar putea să ai și un caz de putrezire a rădăcinilor.

Dacă Oxalisul tău dezvoltă flori în loc de frunziș pe măsură ce iese din perioada de repaus, taie-le. Permițându-i să producă multe flori fără frunziș va consuma energia plantei și va avea frunziș mai mic în lunile următoare. Păstrează frunzele atașate de plantă pentru a o ajuta să câștige mai multă energie din fotosinteză.

Din cauza sensibilității Oxalisului la substanțe chimice, frunzele pot fi curățate folosind doar apă caldă și săpun.

Dăunătorii frecvenți ai oxalicului sunt păianjenii roșii. Aceștia sunt mici, aproape transparenți, și sug treptat clorofila din frunze.

Verifică sub frunze, mai ales de-a lungul nervurii centrale, pentru pânze mici și umflături galbene. Prea puțină umiditate poate cauza vârfuri de frunze maro cu pete sau chiar găuri galbene.

Deși acest lucru nu va ucide planta, poate fi necesar să crești umiditatea. Pulverizează sau clătește frunzișul din când în când și creează o tăviță de umiditate pentru a crea un mediu stabil pentru planta ta, mai ales atunci când dai drumul la căldură în casă și aerul e uscat.

Creșterea încetinită sau stagnată în timpul primăverii sau verii poate fi de obicei atribuită prea multei lumini solare sau insuficienței apei, dar de obicei vor merge mână în mână.

Secetele persistente vor cauza îngălbenirea frunzelor, creștere stagnată și declinul frunzișului. Dacă solul este constant uscat și nu primește lumina directă a soarelui, s-ar putea să fie doar îmbibat în ghiveci.

Frunzele roz, verzi sau roșiatice sunt un comportament normal pentru Oxalis. Atât la începutul cât și la sfârșitul ciclului frunzei, aceasta ar trebui să adopte un ton roz sau roșiatic; pur și simplu îndepărtează frunza moartă pentru a îmbunătăți condițiile de creștere și aspectul general al plantei.

Un declin constant al frunzelor este cauzat fie de îngrijirea precară, fie de un repaus vegetativ natural. Dacă Oxalis triangularis și-a pierdut majoritatea frunzișului în timpul lunilor mai reci ale anului (toamna și iarna), nu te îngrijora, deoarece ar trebui să-și revină în primăvară.

Dacă se întâmplă aceste lucruri primăvara sau vara, cauzele sunt: prea puțină lumină, deshidratare, temperaturi scăzute, dăunători (mai ales păianjeni roșii).

Frunzele sau tulpinile subțiri și slab dezvoltate sunt rezultatul a prea puțină lumină. Mută planta pe un pervaz care oferă până la două ore de lumină solară dimineața sau seara. Nu tăia frunzele deja subțiri și slab dezvoltate, ci așteaptă cam până la patru săptămâni până la o nouă creștere.

Cu puțină dedicare și îngrijire, trifoiul ornamental va prospera cât timp îi oferi apa necesară și mediul umed de care are nevoie. Cât despre lumină, ai grijă să nu o ții în razele directe ale soarelui, ci în lumină indirectă.

Această plantă va decora frumos orice încăpere cu frunzișul ei mov și aspectul stufos. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Citește și...
Planta de interior numită iedera diavolului. Ce se spune dacă ai această floare în casă
Planta de interior numită iedera diavolului. Ce se spune dacă ai această floare în casă

Pothos este o plantă de interior perenă, cu frunze late și veșnic verzi, din familia Araceae (arum), apreciată pentru frunzele sale lucioase și verzi.

Philodendron - floarea prezentă în fiecare casă. Cum să ai grijă de ea și unde să o poziționezi
Philodendron - floarea prezentă în fiecare casă. Cum să ai grijă de ea și unde să o poziționezi

Philodendronul este o plantă perenă, cățărătoare, apreciată în mod deosebit ca floare de apartament datorită frumuseții frunzelor sale.

Cea mai urât mirositoare floare din lume a înflorit, dar momentul a fost ratat. Cum arată floarea-cadavru
Cea mai urât mirositoare floare din lume a înflorit, dar momentul a fost ratat. Cum arată floarea-cadavru

Cea mai urât mirositoare floare din lume și-a deschis petalele la grădina botanică din Londra.

„Nostradamus cel viu” face o predicție catastrofală pentru 2024. ”Covid-19 a fost floare la ureche pe lângă ce o să vină”
„Nostradamus cel viu” face o predicție catastrofală pentru 2024. ”Covid-19 a fost floare la ureche pe lângă ce o să vină”

Autoproclamatul ”Nostradamus viu”, pe numele real Athos Salomé a prezis că un nou virus letal va „mătura în curând lumea”, scrie Mirror.co.uk.

Afacerea „mielul la portbagaj” este în floare, dar poate afecta sănătatea. Cât costă kilogramul de carne în piețe
Afacerea „mielul la portbagaj” este în floare, dar poate afecta sănătatea. Cât costă kilogramul de carne în piețe

Afacerea „mielul la portbagjl”, adică achiziția mieilor sacrificați în condiții incerte de la necunoscuți, echivalează cu riscuri imense pentru sănătatea publică.

Recomandări
România este în alertă. Un ciclon care a pus stăpânire pe centrul Europei vine către noi. Avertismentul meteorologilor
România este în alertă. Un ciclon care a pus stăpânire pe centrul Europei vine către noi. Avertismentul meteorologilor

Autorităţile de mediu din România sunt în alertă. Un ciclon care a pus stăpânire pe centrul Europei vine către noi.

Cum a reușit un cuplu din Bihor să pună mâna pe averea unui bătrân, străin de ei. Cenușa bărbatului, găsită în casa acestora
Cum a reușit un cuplu din Bihor să pună mâna pe averea unui bătrân, străin de ei. Cenușa bărbatului, găsită în casa acestora

O notăriţă din Oradea a fost trimisă în judecată după ce a ajutat doi iubiți să pună mâna pe averea unui bătrân, care a murit în condiţii suspecte, în urmă cu 5 ani.

VIDEO. Un polițist de la Rutieră aflat pe motocicletă a lovit o femeie, pe trecerea de pietoni, în București
VIDEO. Un polițist de la Rutieră aflat pe motocicletă a lovit o femeie, pe trecerea de pietoni, în București

S-au derulat scene dure în faţa Guvernului României. O femeie de 36 de ani a fost lovită pe trecerea de pietoni de un motociclist al Poliției Rutiere, aflat în misiune.